Noutăți despre e-TVA. Modificările anunțate de Marcel Boloș

Noutăți despre e-TVA. Modificările anunțate de Marcel Boloș Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 miliarde de lei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În lumina eforturilor continue de combatere a evaziunii fiscale și de îmbunătățire a eficienței colectării TVA, Marcel Boloș, ministru al Finanțelor Publice, a făcut publice noi modificări și actualizări privind sistemul de e-TVA. Printre actualizări se numără și decontul de TVA precompletat, o inițiativă menită să îmbunătățească colectarea sumelor datorate bugetului de stat.

Noutăți despre e-TVA

Una dintre cele mai semnificative modificări anunțate de Marcel Boloș este abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare pentru diferențele de TVA, înlocuindu-le cu notificări de conformare integrate în sistemul e-TVA conform Codului de Procedură Fiscală. De asemenea, s-a decis prorogarea termenului de implementare pentru aceste noi reguli și revizuirea amenzilor asociate pentru a asigura o aplicare echitabilă și eficientă a legislației fiscale.

Totodată, Marcel Boloș a adus în atenție noutăți semnificative referitoare la decontul precompletat de TVA, subliniind importanța acestuia în lupta împotriva evaziunii fiscale și în asigurarea colectării corecte a sumelor datorate la bugetul de stat. Într-o adresare directă către experții contabili din România, ministrul Finanțelor a recunoscut rolul crucial al acestora în ecosistemul financiar și a mulțumit pentru contribuțiile constructive primite. Totodată, a recunoscut că procesul de consultare a fost perfectibil, cu angajamentul ferm de a adapta inițiativele legislative conform sugestiilor primite de la mediul de afaceri și de la reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați.

e-Factura. ANAF

E-factura. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș anunță noi modificări pentru legea care prevede implementarea e-TVA

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a declarat că va modifica OUG 70/2024, care se referă la procedura pentru e-TVA. Acest lucru a fost făcut deoarece a descoperit că nu deține toate informațiile necesare pentru decontul precompletat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, a fost convenită o prelungire a termenului pentru notificarea de conformare privind diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă, în scopul facilitării respectării noilor cerințe fiscale de către contribuabili.

El a menționat că a avut o conversație cu membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în timpul căreia a ajuns la un acord:

„1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor”, a scris Marcel Boloș pe Facebook.

Clarificări pentru reprezentanții mediului de afaceri

Potrivit acestuia, în continuare, joi, 27 iunie, la sediul Ministerului Finanțelor vor continua discuțiile cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a optimiza implementarea acestor măsuri și pentru a asigura o tranziție cât mai lină către noile cerințe legislative. Aceste schimbări urmăresc să creeze un cadru fiscal mai transparent și să reducă riscurile asociate evaziunii fiscale, contribuind astfel la stabilitatea și prosperitatea economică a României.

„De asemenea, în urma mesajelor primite din partea dumneavoastră, aș vrea să mai clarific următoarele:

  • Un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală. Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare.
  • Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.
  • Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate”, a mai precizat ministrul finanțelor, Marcel Boloș.

Revista presei