Transformarea digitală a României. Sisteme electronice de facturare și transport, din 2024

Transformarea digitală a României. Sisteme electronice de facturare și transport, din 2024 Sursa foto: Pixabay

România ia ușor drumul digitalizării, iar de la anul se anunță schimbări majore în această sferă. Guvernul a aprobat ordonanța de urgență referitoare la măsuri pentru administrarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare.

Prin actul normativ adoptat în ședința de joi, Executivul își propune mai multe proiecte de digitalizare.

Astfel, se reglementează instituirea unor măsuri legislative eficiente pentru combaterea evaziunii fiscale, având ca scop creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare și reducerea pierderilor la bugetul de stat.

Măsuri pentru digitalizare pentru României din 2024

Aceste măsuri de digitalizare includ dezvoltarea unor sisteme informatice naționale esențiale pentru urmărirea evoluției încasărilor la bugetul general consolidat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, se urmărește creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin utilizarea, la nivelul administrației fiscale și vamale, a unor module informatice de valorificare a volumelor uriașe de date și informații (tip big data) furnizate prin aceste sisteme, în procesul de administrare fiscală.

Astfel, Ministerul Finanţelor (MF) este abilitat (...) să utilizeze şi/sau implementeze module de valorificare a datelor şi informaţiilor furnizate prin intermediul sistemelor informatice, în scopul asigurării veniturilor bugetare necesare sustenabilităţii financiare a statului român”, informează Guvernul într-un comunicat de presă.

Sistemele informatice de interes strategic naţional

Sunt considerate sisteme informatice de interes strategic naţional (SIISN), ce contribuie la digitalizare, următoarele:

  • Sistemul naţional RO e-Factura pentru factura electronică.
  • Sistemul Naţional RO e-Transport pentru monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat.
  • Sistemul Naţional RO e-Sigiliu pentru sigiliul electronic al mărfurilor.
  • Sistemul e-SAF-T pentru fişierul standard de control fiscal.
  • Sistemul Informatic Naţional RO e-Case de marcat electronice pentru Registrul naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale.
  • Sistemul Informatic Naţional RO e-TVA pentru precompletarea informaţiilor privind operaţiunile impozabile în deconturile de TVA.
Nicolae Ciucă vrea digitalizarea României. Se pun bazele pentru obținerea online a cazierului judiciar şi înmatricularea mașinii

Digitalizare. Sursa foto: dreamstime.com

Termene cruciale pentru un progres în digitalizare

Prin ordonanța menționată, s-au definit următoarele termene pentru utilizarea și/sau implementarea de către Ministerul Finanțelor a modulelor de exploatare a datelor și informațiilor furnizate prin intermediul Sistemului Informatic de Interes Strategic Național (SIISN):

  • RO e-Factură - 1 martie 2024,
  • RO e-Case de marcat electronice - 1 aprilie 2024,
  • RO e-Sigiliu - 1 ianuarie 2025,
  • RO e-Transport - 1 septembrie 2024,
  • RO e-TVA - 1 august 2024, și alte module - 1 martie 2025.

Prin aceeași Ordonanță de Urgență, sunt stabilite principiile pentru dezvoltarea unui nou sistem informatic, respectiv Sistemul Informatic Național RO e-TVA. Acest sistem are ca scop precompletarea, de către autoritatea fiscală, a informațiilor privind operațiunile impozabile în decontul de TVA.