Prosumatorii care livrează mai multă energie decât consumă pot lua bani. Care sunt beneficiile ce apar în proiectul adoptat tacit de Senat  

Prosumatorii care livrează mai multă energie decât consumă pot lua bani. Care sunt beneficiile ce apar în proiectul adoptat tacit de Senat   Sursă: Elena Crk | Dreamstime.com

Cei care livrează în rețeaua națională mai multă energie decât cea pe care o consumă în interes personal ar urma să fie exceptați de la plata certificatelor verzi.

Aceasta este una dintre prevederile unei propuneri legislative care a fost adoptată tacit de Senat. Este vorba despre actul normativ care va încuraja producția de energie electrică din surse regenerabile şi creșterea numărului de prosumatori. Prin intermediul inițiativei se clarifică și modul în care se va compensa energia electrică produsă de prosumatori, astfel încât, dacă produc mai mult decât consumă, ei să poată primi sume de bani de la furnizori.

Astfel actul normativ reglementează posibilitatea eliminării plății certificatului verde de către prosumator. Dar și diferența de compensare a energiei, aceasta urmând să fie plătită de furnizori în bani prosumatorilor la încheierea unei perioade de 24 de luni. Aceasta, în cazul în care energia regenerabilă integrată în sistem este mai multă decât cea consumată. Modificările propuse urmăresc o mai mare deschidere a consumatorilor de energie electrică spre folosirea și exploatarea surselor de energie regenerabile.

Se încearcă încurajarea producerii de energie verde 

Astfel, inițiatorii, spun că „în condiţiile actualei crize energetice, politicile publice ar trebui să meargă în direcţia încurajării capacităţilor de producţie mai mici sau mai mari (...) România a scos din funcţiune mii de MW din capacităţile instalate pe cărbune, dar nu a reuşit să pună în funcţiune nicio investiţie importantă în ultimii 5 ani. Astfel, este necesară stimularea investiţiilor în noi capacităţi de producţie de energie, cât şi în eficientizarea consumului de energie.”  În conformitate cu legislația în vigoare, prosumatorul este „clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui. Inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”. Iar în prezent, prosumatorul este obligat să achite contravaloarea certificatului verde.

Ne puteți urmări și pe Google News