Evenimentul Zilei > Justitie > Propunere ȘOC a lui Alexandru Lazăr: Vrea să SCHIMBE procedura de numire a Procurorului General
Propunere ȘOC a lui Alexandru Lazăr: Vrea să SCHIMBE procedura de numire a Procurorului General

Propunere ȘOC a lui Alexandru Lazăr: Vrea să SCHIMBE procedura de numire a Procurorului General

Actualul șef al Ministerului Public susține că Procurorul General trebuie să fie numit după o procedură similară celei de desemnare a președintelui Înaltei Curți.

Într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Public de acum câteva ore, actualul Procuror General al României afirmă că desemnarea șefului Ministerului Public trebuie să fie identică celei de numire a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Alexandru Lazăr afirmă că numai astfel „se oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului.

Potrivit procedurilor în vigoare, șeful Înaltei Curți este desemnat de Președintele României la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în vreme ce Procurprul General este numit de Președintele României la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

Iată mesajul integral postat de Alexandru Lazăr pe Facebook:

„Procedură “în oglindă” pentru numirea în funcție a Președintelui Înaltei Curți și a Procurorului General

În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură “în oglindă” în ceea ce privește numirea în funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului, precum și a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societăţii şi de a apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. 
Poziția publică a domnului Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu recentele inițiative ale Guvernului privind modificarea legislației penale, dovedește o dată în plus necesitatea transferului către Consiliul Superior al Magistraturii a prerogativei de a face propunerea pentru funcția de conducător al Ministerului Public.”

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: