Evenimentul Zilei > Politica > Proprietatea încaieră amazoanele. „Ma despart categoric de PLUS”
Proprietatea încaieră amazoanele. „Ma despart categoric de PLUS”

Proprietatea încaieră amazoanele. „Ma despart categoric de PLUS”

Fostul ministru al Justiției din cabinetul Cioloș, Raluca Prună, a anunțat că se desparte de PLUS deoarece consideră că declarațiile Oanei Bogdan referitoare la proprietate, „roata motrice” a partidului, sunt „neserioase și nesusținute de vreo statistică”.

„In ultimele săptămâni am fost întrebata dacă sunt de acord cu cele susținute de PLUS, prin Oana Bogdan. Evident ca nu pot fi de acord. Ma despart categoric de PLUS pe care nu îl înțeleg de ce intra captiv intr-un subiect ales de Oana și care nu e ceea ce trebuie rezolvat in România. Problema României nu este renunțarea la proprietate, ci in primul rând repararea efectelor naționalizării – neterminata la aproape 30 de ani de post comunism. Asta as fi vrut sa aud de la PLUS in materia proprietații, ca jurist și ca votant. Apelul la statistici din Occident unde din ce in ce mai mulți oameni ar renunța la proprietate este de neidentificat in vreo statistica. Țara pe care Oana Bogdan și cu mine o cunoaștem bine, fals invocata ca exemplu de schimbare de paradigma asupra proprietații, este una in care procentul de proprietari a crescut mereu in ultimii ani. Peste 70% din belgieni sunt proprietari”, a scris Raluca Prună pe Facebook.

Fostul ministru a mai spus că în România se aluecă în mod periculos în zone în care se pun în discuție subiecte serioase, precum  proprietatea, prin discursuri neserioase și nesusținute de vreo statistica. „Poți fi Dragnea și poti propune azi ca soluție aprozare. Maine poate și Gostat’uri, alimentare și eventual prețuri controlate de stat. Nu intru in detalii. E in logica PSD sa alunece intr-o deriva etatista in care aprozarul e răspunsul la provocările satului global.

Mai surprinzător este sa fii Oana Bogdan și sa vorbești in numele PLUS despre provocările viitorului. Amestecarea primelor idei din Sapiens (vânători-culegători, care viețuiau in grup care le asigura de fapt supraviețuirea prin optimizarea accesului la resurse necesare in imediat – hrana, apărarea), cu forme de share ecomony de tip Uber e cel puțin surprinzătoare. A spune ca Uber ar fi o forma de renunțare la proprietate este o greșeală. Una de cunoaștere, dar una și mai mare de politica. A insista și a repeta acest lucru e o persistare încrâncenata in greșeală, pe care din respect pentru oamenii din PLUS nu o voi califica”, susține Prună.

Aceasta deplânge soarta PLUS care „s-a lăsat târât într-un asemenea scandal”.

Oana Bogdan, membră în conducerea PLUS, numită de Cioloș „roata motrice” a partidului, a declarat în 5 martie: „Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Am fi mai buni dacă nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri”.