Prezent la Brașov, unde a inspectat starea spitalelor din județ, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a fost chestionat în legătură cu un medicament destinat celor care au afecțiuni ale glandei tiroide. În acest caz, medicamentul destinat acestor pacienți, Euthyrox nu se mai găsește în farmacii de mai bine de doi luni. „Prin UNIFARM, facem achiziţiile primordiale pentru coronavirus, secundare pentru celelalte – Euthyrox, Metformin pentru spitale şi pentru programe de sănătate.

În condiţiile în care piaţa europeană şi sud-asiatică – India şi China, care asigurau materie primă – va ieşi din această situaţie în care se află, bănuiesc că vor fi şi pe piaţa românească mai multe. În acest context, noi încercăm în momentul acesta pentru spitale, pentru programe de sănătate să asigurăm acel necesar de medicamente. Secundar, când vor veni aceşti distribuitori vor merge şi vor onora şi contractele pentru farmaciile cu circuit deschis”, a precizat Tătaru.

Ministrul Sănătății a promis că medicamentul va fi în farmacii, în cursul săptămânii viitoare.

Despre acest medicament, a vorbit și premierul Ludovic Orban care a precizat că a aflat de la cei bolnavi, că nu pot primi medicația necesară. „Euthyrox este pentru tiroidă, aici am avut o discuţie cu ANMDM, am participat săptămâna trecută la şedinţa operativă de la Ministerul Sănătăţii şi mi s-a garantat că de săptămâna viitoare există o substanţă echivalentă, că se va rezolva problema. De asemenea, e o problemă pe piaţă legată de tratamentul pentru diabet. Sunt două produse acolo. Mi s-a garantat, dacă nu, va trebui să plece acasă conducerea ANMDM pentru că trebuie să stabilească cu producătorii şi producătorii care sunt pe piaţa românească să garanteze stocurile necesare pe o perioadă de timp, mi se pare că pe şase luni de zile. Ori dacă un producător sau un distribuitor nu îşi respectă această înţelegere şi ANMDM nu ia decizii, înseamnă că ANMDM nu funcţionează”, a spus Orban.