Promisiunea lui Marcel Ciolacu pentru mediul de afaceri: Nicio modificare la Codul Fiscal

Promisiunea lui Marcel Ciolacu pentru mediul de afaceri: Nicio modificare la Codul Fiscal Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Liderul PSD a declarat joi la o întâlnire cu oamenii de afaceri că, în 2023, nu vor mai exista modificări la Codul Fiscal. Marcel Ciolacu a vorbit și despre necesitatea majorării salariului minim.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu le-a promis, joi, oamenilor de afaceri că nu vor ai fi modificări la Codul Fiscal în 2023. Ar fi primul an fără schimbări de legislație.

„Le-am transmis astăzi reprezentanților mediului de afaceri reuniți în Confederatia Patronala Concordia că anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal.

Voi continua să mă întâlnesc periodic cu mediul de afaceri pentru că politicile publice de creștere a veniturilor populației trebuie să meargă concomitent cu măsurile pentru sprijinirea sectorului privat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am alocat deja 6% din PIB pentru finanțarea economiei, dar este nevoie de măsuri suplimentare, mai ales în domeniul energiei pentru a menține competitivitatea mediului de afaceri românesc“, a scris Marcel Ciocacu pe Facebook.

Majorarea salariului minim

Liderul PSD a vorbit și despre o eventuală majorare a salariului minim și a spus că unii investitori privați susțin acest demers. „Mă bucur că unele dintre cele mai puternice companii românești și străine care activează în România susțin necesitatea creșterii salariului minim.

Sunt 1,5 milioane de români plătiți cu salariul minim, majoritatea în mediul privat. Avem nevoie ca acești oameni să o ducă mai bine și să nu mai fie tentați să plece din țară. Iar validarea acestei măsuri vine și din partea Uniunii Europene care a stabilit recent un salariu minim european“, a mai scris Marcel Ciolacu.

Intră în vigoare anul viitor

La jumătatea lunii iulie, Codul Fiscal a fost modificat de către Guvern, iar o parte dintre schimbări intră în vigoare din ianuarie 2023. De exemolu, impozitul specific industriei HoReCa a fost eliminat. Mai exact, contribuabilii pot opta pentru plata impozitelor pe veniturile microîntreprinderilor fără a mai fi nevoie de verificarea condițiilor de încadrare în sistem.

Tot de la 1 ianuarie 2023, microîntreprinderile sunt obligate să aibă cel puțin un angajat, iar impozitul pe venit va fi de 1%. Pentru firmele care nu au angajați, modificările fiscale prevăd o impozitare a profitului cu 16%. Impozitul pe dividente crește de la 5 la 8%. De anul viitor, cota de TVA pentru serviciile de restaurant, catering sau alte servicii de cazare hotelieră va crește de la 5% la 9%.