Codul fiscal se modifică. Facilitățile fiscale eliminate, taxele microîntreprinderi - calculate diferit
- Ionel Sclavone
- 14 iunie 2022, 11:55
Givernul pregătește un pachet de măsuri prin care vor fi eliminate facilitățile fiscale acordate lucrătorilor din construcții și din agricultură. Autoritățile mai pregătesc și alte măsuri fiscale ce ar urma să intre în vigoare, fie de luna viitoare, fie de la începutul anului 2023. Între altele se propune o nouă formulă de impozitare a practicanților de profesiuni liberale, dar și a microîntrepriderilor.
Mai multe măsuri fiscale sunt luate în considerare de Guvernul condus de Nicolae Ciucă în condițiile în care veniturile bugetare sunt reduse. O parte dintre măsurile propuse vor intra în vigoare de la 1 iulie, în vreme ce altele sunt propuse pentru anul viitor.
Eliminarea facilităților pentru constructori și pentru angajații din agricultură și industria alimentară șse află pe lista de analiză a guvernanților.
În prezent, angajații firmelor de construcții sunt scutiți de impozitul pe venit de 10%, de contribuțiile de sănătate de 10% și de contribuția la Pilonul II de pensii, de 3,75%. O măsură similară a fost introdusă recent și pentru companiile din agricultură și inustria alimentară.
Acum, se dorește eliminarea acestor falicilități, iar autoritățile să reducă plafonul scurtirilor de impozite de la 3.000 de lei, cât este în prezent, la 1.500 de lei. Începând cu anul 2025 vor începe să fie reintroduse contribuțiile, cu praguri intermediare. Facilitățile sunt prevăzute să expire în anul 2028.
Majorarea taxelor pentru profesiile liberale
O altă măsură luată în considerare la nivelul guvernului este de majorare a taxelor pentru cei care practică profesii liberale, activități independente sau care obțin venituri din alte surse. Acestea sunt taxate în prezent cu impozit pe venit de 10% și contribuții sociale de 10%, dacă venitul anual depășește 12 salarii minime brute.
Autoritățile intenționează să reducă pragul celor 12 salarii la jumătate, la 6 salarii brute, sub care nu vor fi achitate contribuții. Cei care obțin venituri anuale cuprinse între 6 și 12 salarii brute vor achita contribuții calculate la nivelul a 6 salarii. Pe de altă parte, cei care obțin între 12 și 24 de salarii minime brute vor plăti la nivelul a 12 salarii minime. În cazul celor cu venituri mai mari de 24 de salarii minime taxarea se va face la nivelul a 24 de salarii.
Norma de venit va fi redusă de la 100.000 de euro la 25.000 de euro,iar acest lucru va implica taxe mai mari pentru persoanele fizice autorizate (PFA).
O nouă formulă de impozitare pentru microîntreprinderi
Reforma fiscală inițiată de guvern va afecta și microîntreprinderile, schimbând modul de taxare a acestora. Pe de altă parte, firmele mici, fără angajaţi, ar putea fi obligate să facă angajări. Potrivit unor informații publicate de Antena 3, în România există 620.000 de microîntreprinderi, iar 260.000 de ele dintre ele n-au nici un angajat. Drept urmare, coaliția de guvernare își propune să determine patronii acestor firme să facă angajări. Astfel s-ar crea, în opinia oficialilor de la Palatul Victoria, în jur de 500.000 de locuri de muncă.
Pentru a se ajunge aici, se va schimba modalitatea de impozitare a acestor entități. În acest moment, microîntreprinderile cu angajați plătesc 1% impozit pe venit. Aceasta în timp ce microîntreprinderile fără angajați achită 3% impozit pe venit.
Astfel, se propune ca firmele fără angajați să se închidă în cazul în care nu vor reuși să angajeze măcar o persoană timp de un an. De asemenea, va fi eliminat impozitul de 3%, la firmele fără angajați și va scădea plafonul de impozitare pe cifra de afaceri, de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro anual.
Coaliţia mai are în discuţie creşterea TVA pentru băuturile cu zahăr mult, inclusiv cele carbogazoase, de la 9% la 19%, o posibilă eliminare a impozitului specific plătit de HoReCa, precum şi creşterea substanţială a impozitului pe locuinţă, după cum relatează profit.ro.