În proiectul de hotărâre al CGMB, publicat pe site-ul Primăriei București, se arată modul în care consilierii ar vedea funcționarea acestei măsuri.

 

„Se împuterniceşte Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) să organizeze o procedură internă, având ca obiect închirierea unui acord cadru de prestări servicii medical-veterinare cu data de finalizare 31.12.2018. Obiectul acrodului cadru îl constutuie sterilizarea gratuită a unui număr maxim de 3.600 de câini, şi a unui număr maxim de 3.600 de pisici fără pediegree, cu deţinător, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice, cetăţeni ai Municipiului Bucureşti, urmând ca serviciile prestate să fie achitate de către ASPA”, se arată în documentul care va fi discutat miercuri în ședința CGMB.

În ceea ce privește costurile, detaliile oferite în proiectul de hotărâre arată un cost estimat al sterilizării câinilor de 235 de lei fără TVA pentru femelă și 190 de lei fără TVA pentru mascul. În cazul pisicilor, prețul se ridică la 150 de lei fără TVA, pentru o femelă, și 130 de lei fără TVA, pentru un mascul.

Numărul maxim de animale pentru care un deținător poate primi subvenție de sterilizare a fost stabilit la două (câini sau pisici).

„În privinţa abandonului de animale, acesta provine atât din iresponsabilitatea proprietarilor, cât şi din înmulţirea animalelor pe care le au în posesie, întrucât acestea nu sunt sterilizate, deşi obligativitate există. În pofida existenţei obligativităţii legale de a steriliza câinii, prea mulţi proprietari nu au făcut acest lucru, unul dintre motive fiind costul financiar”, se detaliază în expunerea de motive o proiectului.