Evenimentul Zilei > Actualitate > Proiect important pentru România. Planul care duce țara într-o nouă eră
Proiect important pentru România. Planul care duce țara într-o nouă eră

Proiect important pentru România. Planul care duce țara într-o nouă eră

Autoritățile române au intrat pe ultima sută de metri pentru implementarea unui proiect de avergură pentru orașul Timișoara.

Lucrările care vor face Bega navigabilă până în Serbia sunt în toi, anunță tion.ro. În momentul de față, se caută locații pentru porturi și debarcadere și au loc lucrări la nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român.

Prin proiectul „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega” se reabilitează nodurile hidrotehnice de la Sânmihaiu Român, Srpski Itebej, Klek, pentru a asigura circulația pe Bega prin deschiderea unui punct de trecere a frontierei naval și pietonal. Au fost deja achiziționate unele echipamente.

Proiectul finanțat cu fonduri europene are o valoare totală de 13.850.687,41 euro și se va finaliza în 2 august 2021. Bega are 114,5 kilometri navigabili – 44,5 kilometri sunt pe teritoriul României, iar 70 de kilometri pe teritoriul Serbiei.

Se fac studii și lucrări pentru ca pe Bega să poată circula și navele cu încărcături, ceea ce înseamnă o adâncime de minim 2,5 metri. Pe Bega se va realiza o hartă electronică de navigație și va fi nivelată adâncimea canalului, din Timișoara până la granița cu Serbia.

S-a încheiat și depunerea ofertelor la licitația pentru reabilitarea complexului de construcții și a pichetului de exploatare și pentru amenajarea peisagistică a insulei de la Sânmihaiu Român, lucrare unde s-a înscris o singură firmă, a cărei ofertă este acum în evaluare. Continuă lucrările și la nodul din Sânmihaiu Român. Aici au fost realizate lucrările în proporție de 30-40 la sută din proiect, iar termenul de finalizare este august 2021. Se lucrează la stăvilar, care, cel mai probabil, va fi finalizat la începutul anului viitor, urmând apoi să se lucreze și la ecluză.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: