Proiectul de lege a fost inițiat în orașul Yamato, Japonia. Dacă va trece de consiliul local, el va fi adoptat în 1 iulie.

Consilierii orașului Yamato vor vota propunerea bazată pe o cercetare care arată că mulți oameni se uită în ecranele telefoanelor mobile, în timp ce merg pe stradă. Potrivit studiului, din 6.000 de oameni care au trecut pe lângă două gări din Yamato, 12% dintre ei erau cu ochii în telefoane.

„Oamenii sunt încurajați să își folosească dispozitivele electronice în timp ce stau, pentru a nu-i deranja pe cei din jur și pentru a fi în siguranță. Multe accidente se produc pe trecerile de pietoni deoarece oamenii utilizează telefoanele în timp ce traversează strada.

La fel ca și în alte țări, smartphone-urile sunt responsabile în Japonia pentru un număr mare de incidente rutiere în care sunt implicați pietoni”, anunță go4it.ro.

Nărav extrem de periculos

„Numărul oamenilor care folosesc telefoane mobile a crescut brusc, la fel a crescut și numărul accidentelor. Vrem să le prevenim”, a declarat Masaaki Yasumi, un oficial al administrației din Yamato.

În primă instanță, locuitorii orașului Yamato nu vor fi sancționați cu amenzi. Scopul proiectului de lege este să atragă atenția asupra riscului folosirii telefoanelor de către pietoni.

„Cetățenii vor fi informați prin postere și mesaje în legătură cu noile reguli, în cazul în care acestea intră în vigoare.

În 2014, o simulare realizată de operatorul telecom NTT Docomo arăta ce s-ar întâmpla dacă 1.500 de pietoni care merg pe Shibuya, un pasaj aglomerat din Tokyo, ar folosi toți telefoanele mobile în timp ce merg. Potrivit experimentului, 66% dintre oameni nu ar ajunge în partea celalaltă fără incidente.

Simularea a mai arătat că ar fi 440 de ciocniri între persoane, 103 oameni ar cădea la pământ, iar 21 și-ar scăpa telefoanele din mâini.

Potrivit studiului, câmpul vizual al unui om se reduce la doar 5%, din cât este în mod normal, atunci când se uită la ceva pe ecranul unui smartphone”, anunță go4it.ro.

Dacă proiectul de lege va fi votat, Yamato va deveni primul oraș din Japonia care le va interzice oamenilor să se uite în ecranele telefoanelor, în timp ce merg.