Programe de spionaj israeliene, cumpărate în secret de SUA: „Fiecare mișcare este urmărită”
- Sabina Popescu
- 29 ianuarie 2022, 13:54
Israelul a folosit software-ul Grupului NSO ca instrument de diplomație. F.B.I. l-a dorit pentru supravegherea internă. Apoi totul s-a deteriorat. Iată cele mai importante aspecte ale unei investigații efectuate timp de un an de zile asupra Pegasus.
Este considerat cel mai puternic spyware din lume, capabil să spargă în mod fiabil comunicațiile criptate ale smartphone-urilor iPhone și Android. Software-ul, Pegasus, realizat de o companie israeliană, NSO Group, a fost capabil să urmărească teroriști și carteluri de droguri. De asemenea, a fost folosit împotriva activiștilor pentru drepturile omului, jurnaliștilor și dizidenților.
SUA au cumpărat cele mai puternice arme de spionaj cibernetic
O investigație publicată vineri de The New York Times a dezvăluit că Israelul, care controlează exportul de software de spionaj, la fel cum controlează exportul de arme convenționale, a făcut din Pegasus o componentă cheie a strategiei sale de securitate națională, folosindu-l pentru a-și promova interesele în întreaga lume.
Investigația, care a durat efectuarea unor anchete timp de un an de zile, arată, de asemenea, că F.B.I. a cumpărat și a testat ani de zile software-ul NSO, plănuind să îl folosească pentru supravegherea internă, până când agenția a decis în cele din urmă, anul trecut, să nu implementeze instrumentele.
The Times a constatat că vânzările de Pegasus au jucat un rol esențial în asigurarea sprijinului națiunilor arabe în campania Israelului împotriva Iranului și în negocierea acordurilor Abraham, acordurile diplomatice din 2020, semnate în cadrul unei ceremonii la Casa Albă de Trump, care au normalizat relațiile dintre Israel și unii dintre adversarii săi arabi de lungă durată.
Statele Unite au căutat arma cibernetică pentru uz intern.
FBI a decis să nu folosească instrumentele NSO
De asemenea, SUA au făcut demersuri pentru a achiziționa Pegasus într-o tranzacție despre care nu s-a raportat niciodată anterior, a cumpărat softul de spionaj în 2019, în ciuda multiplelor rapoarte potrivit cărora acesta a fost folosit împotriva activiștilor și a oponenților politici din alte țări. De asemenea, a petrecut doi ani discutând dacă să implementeze un produs mai nou, numit Phantom, în interiorul Statelor Unite.
Discuțiile de la Departamentul de Justiție și de la F.B.I. au continuat până în vara anului trecut, când F.B.I. a decis în cele din urmă să nu folosească armele NSO.
Dar echipamentul Pegasus se află încă într-o clădire din New Jersey folosită de F.B.I., iar compania a oferit agenției și o demonstrație a Phantom, care ar putea sparge numere de telefon americane.
Phantom poate transforma telefoanele „într-o mină de aur pentru informații”
O broșură pentru potențialii clienți, obținută de The Times, spune că Phantom permite agențiilor americane de aplicare a legii și de spionaj să „transforme smartphone-ul țintei dumneavoastră într-o mină de aur pentru informații”.
Investigația de un an a Times s-a bazat pe interviuri cu oficiali guvernamentali, lideri ai agențiilor de informații și de aplicare a legii, experți cibernetici, directori de companii și activiști pentru protecția vieții private dintr-o duzină de țări.
Aceasta spune povestea ascensiunii NSO de la un start-up care funcționa într-un coteț de pui transformat într-o cooperativă agricolă până la includerea sa pe lista neagră de către administrația Biden în noiembrie, din cauza utilizării sale de către guvernele străine pentru a „viza în mod rău intenționat” disidenții, jurnaliștii și alte persoane.
NSO a început cu doi colegi de școală, Shalev Hulio și Omri Lavie, care au pus la cale start-up-uri în Bnai Zion, o cooperativă agricolă din afara Tel Avivului, la mijlocul anilor 2000.
Unul dintre start-up-urile lor, CommuniTake, care oferea lucrătorilor din domeniul asistenței tehnice pentru telefoane mobile posibilitatea de a prelua controlul dispozitivelor clienților lor - cu permisiunea acestora - a atras atenția unei agenții europene de informații, a declarat Hulio.
Acces la telefoane fără acordul utilizatorului sau linkuri malițioase
S-a născut NSO, iar compania a dezvoltat în cele din urmă o modalitate de a obține acces la telefoane fără permisiunea utilizatorului - fără a fi nevoie să facă clic pe un link malițios.
„Începi să crezi că fiecare mișcare a ta este urmărită”.
După ce NSO a început să vândă Pegasus la nivel global în 2011, autoritățile mexicane l-au folosit pentru a-l captura pe Joaquín Guzmán Loera, lordul drogurilor cunoscut sub numele de El Chapo. Iar anchetatorii europeni l-au folosit pentru a anihila o rețea de abuzuri asupra copiilor cu zeci de suspecți în peste 40 de țări.
Dar abuzurile au fost, de asemenea, dezvăluite în rapoarte realizate de cercetători și organizații de știri, inclusiv de The Times.
Cum au abuzat autoritățile de programele de spionaj
Mexicul a folosit programele de spionaj pentru a viza jurnaliști și disidenți. Arabia Saudită l-a folosit împotriva activiștilor pentru drepturile femeilor și a asociaților lui Jamal Khashoggi, editorialistul de la Washington Post care a fost ucis și dezmembrat de agenți saudiți în 2018.
În acel an, C.I.A. a cumpărat Pegasus pentru a ajuta Djibouti, un aliat american, să lupte împotriva terorismului, în pofida preocupărilor de lungă durată cu privire la încălcările drepturilor omului din această țară, inclusiv persecutarea jurnaliștilor și torturarea disidenților.
În Emiratele Arabe Unite, Pegasus a fost folosit pentru a sparge telefonul unui critic deschis al guvernului, Ahmed Mansoor.
Contul de e-mail al domnului Mansoor a fost spart, geolocalizarea sa a fost monitorizată, 140.000 de dolari au fost furați din contul său bancar, a fost concediat de la locul de muncă, iar niște străini l-au bătut pe stradă.
„Începi să crezi că fiecare mișcare a ta este urmărită”, a spus el.
În 2018, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru postările pe care le-a publicat pe Facebook și Twitter.
Printr-o serie de noi acorduri licențiate de Ministerul israelian al Apărării, Pegasus a fost furnizat liderilor de extremă dreapta din Polonia, Ungaria, India și alte țări.
Netanyahu nu a ordonat întreruperea sistemului Pegasus, nici măcar atunci când guvernul polonez a adoptat legi pe care mulți evrei din interiorul și din afara Israelului le-au considerat ca fiind o negare a Holocaustului sau când premierul Mateusz Morawiecki, la o conferință la care a participat chiar Netanyahu, a enumerat în mod fals „autorii evrei” printre cei responsabili pentru Holocaust.
Includerea pe lista neagră a NSO a înfuriat oficialii israelieni
Companiile americane au încercat să își construiască propriile instrumente care ar putea sparge telefoane cu ușurința tehnologiei „zero click” a NSO.
Una dintre aceste companii, Boldend, a declarat, în ianuarie 2021, gigantului din industria de apărare Raytheon, că ar putea sparge WhatsApp, popularul serviciu de mesagerie deținut de Facebook, dar apoi a pierdut această capacitate după o actualizare a WhatsApp, potrivit unei prezentări obținute de The Times.
Afirmația a fost deosebit de notabilă deoarece, potrivit uneia dintre prezentări, un investitor important al Boldend este Founders Fund - o companie condusă de Peter Thiel, miliardarul care a fost unul dintre primii investitori ai Facebook și care rămâne în consiliul de administrație al acesteia.
Recenta înscriere a NSO pe lista neagră americană ar putea sufoca compania prin interzicerea accesului la tehnologia americană de care are nevoie pentru a-și desfășura operațiunile, inclusiv la computerele Dell și la serverele cloud Amazon.
Reproșul a înfuriat oficialii israelieni, care au denunțat această măsură ca fiind un atac nu numai la adresa unei bijuterii a coroanei industriei de apărare a țării, ci și la adresa țării însăși.
„Cei care își îndreaptă săgețile împotriva NSO”, a declarat Yigal Unna, director general al Direcției naționale cibernetice din Israel, „țintesc de fapt spre steagul alb-albastru și alb care atârnă în spatele său”.