Virusul Pegasus: Viktor Orban s-a folosit de soft-ul care vede tot ce faci pe telefon

Virusul Pegasus: Viktor Orban s-a folosit de soft-ul care vede tot ce faci pe telefon

Viktor Orban se numără printre politicienii acuzați că s-au folosit de Pegasus pentru a spiona jurnaliști și adversari politici. Este singurul lider al unui stat european pus în această poziție.

Mai multe agenții internaționale de presă au publicat o anchetă care face lumină în cazul software-ului Pegasus, folosit teoretic pentru a prinde criminalii și teroriștii. În realitate, virusul care poate să spargă și să urmărească orice telefon din lume a fost utilizat de anumiți politicieni pentru a spiona jurnaliști și adversari politici. Printre statele vizate de ancheta Pegasus se numără și Ungaria, Viktor Orban fiind singurul lider european acuzat de acest abuz.

„Forbidden Stories şi Amnesty International au făcut rost de o listă cu 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii Pegasus. Am contactat maximum de oameni care erau pe ea. Le-am analizat telefoanele și am ajuns la concluzia că, în marea majoritate a cazurilor, software-ul era prezent sau fusese în telefon”, a declarat jurnalistul Martin Untersinger.

Software-ul utilizat permite intrarea în dispozitivele mobile ale celor vizați de investigații. Virusul poate extrage fotografii, mesaje, lista contactelor, dar și istoricul accesărilor acestora. De asemenea, el poate activa camera sau microfonul telefonului.

„În ciuda promisiunilor că e folosit pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului, în realitate, software-ul e în mare parte folosit pentru a spiona jurnalişti, avocaţi, membri ai societăţii civile”, a mai subliniat jurnalistul.

Statele vizate de anchetă. Viktor Orban, singurul lider european vizat în anchetă

În ancheta Pegasus se numără: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, India, Kazahstan, Maroc, Mexic. Alături de acestea apare și Ungaria, Viktor Orban devenind astfel singurul lider din Uniunea Europeană acuzat că a spionat jurnaliști. Presa internațională notează că este vorba despre un reporter al unui trust media independent.

Pe lista jurnaliștilor suprinși în anchetă se numără colaboratori, reporteri și editori ai AFP, Bloomberg, CNN, Financial Times, El Pais, France 24, Mediapart, Reuters etc.

Peste 600 de politicieni, 85 de activişti şi 65 de directori de companii sunt acuzați că au abuzat de software-ul în cauză.

NSO Group, compania israeliană care a dezvoltat software-ul, spune că acuzațiile sunt mincinoase, iar virusul este folosit doar în cazul teroriștilor și criminalilor.

Cine este jurnalistul care l-a deranjat pe Orban

Potrivit presei internaționale, unul dintre jurnaliștii-țintă ai premierului Ungariei a fost Szabolcs Panyi, despre care se știe că deține legături și surse importante în cercurile diplomatice și de securitate națională.

Potrivit analizei demarate de autorități, dispozitivul telefonic al reporterului a fost infectat, în mod repetat, cu virusul Pegasus, timp de șapte luni de zile, în anul 2019. Se vehiculează și cazul unui alt cunoscut jurnalist de investigații, care a refuzat analiza telefonului său de teamă că își va pierde sursele.

Viktor Orban neagă însă, toate aceste acuzații, conform The Guardian.