Profesori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, instruiți la cursuri de limbă română. Inițiativă realizată cu suportul României
- Ana Munteanu
- 29 octombrie 2024, 15:28
Republica Moldova. 30 de profesori de discipline non-lingvistice din Comrat și Taraclia vor beneficia de cursuri de limba română. Inițiativa face parte din „Programul de predare integrată a limbii române prin intermediul disciplinelor de specialitate”.
De noul proiect vor beneficia profesori de la discipline precum dezvoltare personală, istorie, matematică și informatică, care vor putea preda aceste materii în limba română.
Acțiunea contribuie la implementarea programului de educație multilingvă
Cursurile de limba română sunt organizate de Centrul lingvistic „Limba noastră” și Centrul de Cercetare „Limba noastră” din cadrul Facultății Transfrontaliere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, România. Inițiativa este realizată cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
La evenimentul de lansare a proiectului, șeful Serviciului Politici în domeniul relațiilor interetnice a Ministerului Educației și Cercetării, Ivan Duminica, a afirmat că „acest program este esențial pentru a oferi profesorilor sprijinul necesar în predarea în limba română”.
De asemenea, acțiunea contribuie la implementarea programului de educație multilingvă.
Etapele de desfășurare a programului
Programul este structurat în două etape: prima se desfășoară la Comrat și Taraclia, iar a doua va avea loc în primăvara anului 2025, la Galați, România. Participanții vor avea oportunitatea de a învăța limba română prin metode moderne, inclusiv terminologia specifică disciplinelor pe care le predau.
În această vară, peste 100 de profesori din UTA Găgăuzia, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și municipiul Bălți, regiuni populate preponderent de vorbitori de limbă rusă, au beneficiat de cursuri de perfecționare a cunoștințelor de limbă română în România.
Cursurile au fost organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării și a Ambasadei României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației al României.
În timpul programului, două grupuri a câte peste 50 de profesori din țară au efectuat cursuri în România.
În Republica Moldova sunt circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.