Profesori din Republica Moldova, instruiţi în România. Cine sunt beneficiarii programului

Profesori din Republica Moldova, instruiţi  în România. Cine sunt beneficiarii programului Profesori/ Sursa foto: https://www.mec.gov.md/

Republica Moldova. Peste 100 de profesori din UTA Găgăuzia, raioanele Dubăsari, Taraclia, Cahul și mun. Bălți, regiuni populate preponderent de vorbitori de limbă rusă, au beneficiat cursuri de formare profesională în România.

Cursurile au fost organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și a Ambasadei României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației al României.

În timpul programului, două grupuri a câte peste 50 de profesori din țară au efectuat cursurile în România.

Interesul pentru limba română

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a specificat că prin participarea la cursuri în România, profesorii au ocazia să-și perfecționeze abilitățile lingvistice. La fel, aceștia pot să descopere noi metode și practici pedagogice pe care le vor putea aplica ulterior în școli.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Dan Perciun

Dan Perciun/Sursa foto: Facebook

Ministrul a remarcat că inițiativa are scopul de a consolida competențele profesionale de predare a limbii române în zonele compact populate de minorități etnice naționale. Este vorba de UTA Găgăuzia, Taraclia sau municipiul Bălți.

„Mizăm pe permanentizarea acestui proiect și extinderea listei universităților române unde an de an profesorii să efectueze cursuri și să descopere România. Ne bucurăm că interesul pentru limba română crește în regiunile populate de minoritățile etnice”, a spus Dan Perciun.

Autoritățile mizează pe continuitatea programului

Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcan, s-a arătat convins că vor exista și alte grupuri pe viitor, care vor participa la cursurile de perfecționare.

Cristian-Leon Țurcan

Cristian-Leon Țurcan/Sursa foto: www.mec.gov.md

 

„Mă bucur că am găsit sprijin de la universitățile din România. Este un proiect frumos care trebuie să aibă continuitate. Ne dorim să avem un număr și mai mare de participanți care sunt gata să-și perfecționeze cunoștințele de limbă română. Să-i încurajați neapărat și pe colegii dumneavoastră să participe la edițiile următoare”, a afirmat Cristian-Leon Țurcan.

Cursurile s-au desfășurat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 17-31 iulie 2024. Anterior, în perioada 16 iunie – 10 iulie curent, un alt grup de profesori de limba română din UTA Găgăuzia, raionul Taraclia și mun. Bălți au participat la cursuri de perfecționare a limbii române.

Acestea au avut loc la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea Transilvania din Brașov.

În Republica Moldova sunt circa 900 de profesori de limba română care predau în 255 de școli alolingve.

Revista presei