Produsele alimentare din Bulgaria le iau ochii românilor

Produsele alimentare din Bulgaria le iau ochii românilor

Produsele agroalimentare fabricate la sud de Dunăre au mare căutare în supermarketurile de la noi.

Pe rafturile magazinelor din România se găsesc tot mai multe produse agroalimentare importate din Bulgaria. Avantajul lor principal este acelaşi: preţul. Beneficiind de taxe mai mici, care îi fac competitivi, vecinii de la sud de Dunăre ne cuceresc piaţa cu produse care sunt mai accesibile pentru buzunarul românilor.

Cercetând rafturile unui hipermarket local, puteţi găsi diferenţe care merg de la câteva zeci de bani la câţiva lei, pentru produse din aceeaşi categorie, fie că vorbim de ulei, orez, făină, fasole boabe, produse lactate, sucuri, carne de pui sau porc.

Totodată, ne mai aprovizionăm de la bulgari cu rapiţă, grâu sau floarea-soarelui. Potrivit datelor primite de la Institutul Naţional de Statistică (INS), România a importat de la bulgari, în primele nouă luni ale anului trecut, produse agroalimentare în valoare totală de 1,01 miliarde euro, în timp ce în tot anul 2009 valoarea acestora s-a ridicat la 941 milioane euro.

Ce importăm de la vecinii noştri bulgari

Printre produsele cele mai importate se numără: seminţe de rapiţă, de grâu, zahăr, seminţe de floarea-soarelui, cafea, carne şi organe de pasăre, ciocolată şi alte produse care conţin cacao, produse de brutărie şi patiserie, ulei de floarea-soarelui, orez, îngheţată, porumb, brânză şi caş. De asemenea, de la bulgari mai luăm orz, ouă, cocoşi, găini, raţe, gâşte, curcani, curci şi bibilici, carne de porc, fructe şi sucuri de fructe, legume, peşte, aproape orice.

Importurile de carne de pasăre, de exemplu, au crescut de la 4,8 tone, în 2009, la 7,4 tone, în ianuarie-septembrie 2010, iar cele de porc, de la o tonă la aproape două tone. Importurile de brânză şi caş s-au ridicat, în nouă luni, la 2,6 tone, aproape cât în tot anul 2009 - 2,8 tone. Cele de orez, însă, au fost la jumătate.

Per total, valoarea importurilor de produse agroalimentare în primele nouă luni din 2010 a depăşit-o pe cea a exporturilor realizate în Bulgaria, în perioada similară a anului anterior. Pe primul loc s-au situat exporturile de zahăr şi zaharoză, care cantitativ au depăşit importurile. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la carnea de pui, pe locul doi în topul livrărilor.

Exportăm şi noi castraveţi în Bulgaria

Este cunoscutul faptul că bulgarii sunt renumiţi pentru castraveţi, dar ceea ce nu se ştie este că România exportă castraveţi la Sud de Dunăre.

De exemplu, în primele nouă luni din 2010 am exportat în Bulgaria o cantitate de 112 tone de castraveţi şi cornison, în stare proaspătă sau refrigerată, iar în 2009 nu mai puţin de 522 tone.

Exporturile de castraveţi în perioada ianuarie-septembrie 2010 sunt de aproape nouă ori mai mari decât cele realizate în anul 2008. Totuşi, importurile au fost de aproape trei ori mai mari - 315 tone în 2010, respectiv 1.247 tone în 2009.