Evenimentul Zilei > Social > Medicii AVERTIZEAZĂ. Produsele pe care le folosești zilnic au efecte DRAMATICE asupra FERTILITĂȚII
Medicii AVERTIZEAZĂ. Produsele pe care le folosești zilnic au efecte DRAMATICE asupra FERTILITĂȚII

Medicii AVERTIZEAZĂ. Produsele pe care le folosești zilnic au efecte DRAMATICE asupra FERTILITĂȚII

Chimicalele din produsele de igienă pe care le folosim zilnic ar putea să afecteze fertilitatea bărbaților, arată un studiu recent. În săpun, pastă de dinți și recipiente de plastic se găsesc ingrediente toxice pentru organismul uman.

Studiul a fost publicat în The EMBO Journal, principalul coordonator fiind Timo Strünker de la Centrul European de Studii și Cercetare din Bonn, Germania, relatează The Independent.

Cercetarea arată că 30 din 96 de produse folosite în mod curent într-o gospodărie au un efect direct asupra unui situs proteic de legare al progesteronului la nivelul cozii spermatozoidului, numit catsper. Acest situs controlează mobilitatea spermatozoidului.

Mai mult decât atât, unele chimicale din aceste produse cosmetice afectează și femeile provocând dezechilibre hormonale.

Un ingredient pe care ar trebui să-l evităm în produsele pe care le folosim este triclosanul care provoacă scaderea calității spermei și dereglarea funcțiilor glandei tiroide, precum și a fluxului normal al hormonilor sexuali. Mai mult decât atât, Societatea de Endocrinologie a catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni şi sexuali, precum testosteronul şi estrogenul. 

Ftalaţii, parabenii şi bisfenolul A care se găsesc în numeroase produse industriale, cum ar fi biberoanele de plastic, ambalajele din plastic ale alimentelor şi cutiile de conserve, din plastic cunt și ele ingrediente care ar putea avea o legătură directă cu infertilitatea.

Toate aceste ingrediente chimice care afectează activitatea hormonală umană poartă numele de perturbatori endocrini.

Printre produsele care conţin triclosan se numără: pasta de dinţi, deodorant, șampon (chiar şi cel pentru animale), șampon uscat, cremele hidratante, spray-uri pentru picioare, apa de gură, gelul dezinfectant pentru mâini, crema şi gelul de ras.

De asemenea, majoritatea produselor cosmetice conțin parabeni, însă dacă citim cu atenție eticheta, putem avita produsele care ne pot afecta sănătatea.