Anul acesta, în Insula Mare a Brăilei, compania Agricost a testat o nouă tehnologie de însămânţare a hibrizilor de porumb care, semănatul în pătrat.

„În România se seamănă la 70 cm între rânduri, dar numai 30% din apa unei ploi e folosită de plantă. La fel se întâmplă şi cu îngrăşământul. La semănatul în pătrat fiecare plantă utilizează independent absolut tot nutrientul oferit. Apoi, acoperind mai bine terenul, nu va mai fi atât de mare procesul de evapotranspiraţie”, a explicat Ionuţ Vicliuc, inginerul şef al fermei ”Gemenele”, una din cele 19 ferme ale Agricost, citat de revista-ferma.ro.

Aici au fost testate 100 ha: 50 ha cu porumbul semănat în pătrat, cu latura de 37,5 cm, la o densitate de 72.000 de boabe răsărite, iar restul cu porumb la distanţă între rânduri de 50 cm şi la aceeaşi densitate.

”Când am trecut de la 70 cm distanţă între rânduri la 50 cm, a crescut producţia cu circa 1,5 tone pe ha. Acum, la 37,5 cm vrem să obţinem în plus cel puţin 1.000 kg pe ha şi în anii următori vom semăna în pătrat toată suprafaţa cultivată cu porumb. Nu putem trece dintr-odată, pentru că nu avem suficiente echipamente de recoltat”, a declarat Ionuţ Mortu, directorul tehnic adjunct al Agricost.

Firma Geringhoff a realizat un echipament adaptat la această tehnologie de însămânțare, la cererea Agricost, care va fi utilizat,  din această toamnă, la recoltat.

Sursa: Fermierinromania.ro