Producţia slabă de cartofi dublează preţul acestei legume. Producătorii din Harghita nu se grăbesc să vândă pe piaţa internă, în aşteptarea cererilor de export

Producţia slabă de cartofi dublează preţul acestei legume. Producătorii din Harghita nu se grăbesc să vândă pe piaţa internă, în aşteptarea cererilor de export

Dacă la porumb stăm foarte bine cu producţia din acest an, pe primul loc în Europa, după estimări, nu acelaşi lucru se poate spune despre cartofi.

Veşti rele vin din Harghita, unul dintre judeţele de frunte ale ţării în materie de barabule.

Concret, producţia din 2018, în acest judeţ, e cu 10% mai mică faţă de anul precedent. O spune directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno. Media la hectar acum e de 24 de tone.

Pentru producători însă nu e o pacoste. În condiţiile în care la ora actuală preţul de vânzare, direct de la fermier, e mai mare, în comparaţie cu alţi ani. Dacă altădată kilogramul de cartofi, de la poartă, era de cel mult 50 de bani, acum e între 90 de bani şi un leu sau chiar un leu şi zece bani. Depinde de calitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă de la nivelul achiziţiei kilogramul se vinde aşa, atunci ne putem închipui cât va fi preţul cartofilor pe taraba din piaţa marilor oraşe.

Producţia mai mică de cartofi din acest an este din cauza ploilor. Umiditatea excesivă din sol a făcut rău acestei legume.

Vitos Laszlo a povestit pentru corespondentul Agerpres că a pierdut 1.000 de tone de cartofi, de pe pământul său, din cauza umidităţii solului. Bărbatul nu se grăbeşte să îşi vândă producţia acum. Preferă să mai aştepte, până la iarnă, sperând atunci la o afacere mai bună pentru buzunarul său.

Alţi producători au contracte cu fabricile de chipsuri, iar acolo preţul e convenabil, de 56 de bani pe kilogram, plus bonusuri. Încă un avantaj e contractul ferm între producător şi fabrică.

Fermierii aşteaptă şi cererile de pe piaţa externă. Judeţul vecin, Covasna, are deja desfacere de cartofi în Grecia şi Bulgaria. Localnicii spun că posiilitatea exportului este un nou motiv pentru creşterea preţului.

"Producţiile din acest an sunt compensate, oarecum, prin preţurile de valorificare, mai bune decât anul trecut. În ultimii 2-3 ani am avut producţii mari şi preţ mic; acum, preţul este practic dublu la cartof faţă de anul trecut. Anul trecut era 45-50 de bani pe kilogram, şi acum este de 90 de bani, un leu şi chiar 1,1 lei, în funcţie de calitate şi sortiment", spune directorul Direcţiei Agricole Harghita, Torok Jeno.