Producția de vin s-a prăbușit. Prețul acestei licori bahice va exploda

Producția de vin s-a prăbușit. Prețul acestei licori bahice va exploda

Paris. Producția de vin a Franței, cel mai mare producător mondial, se confruntă cu o scădere semnificativă în acest an, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a anunțat vineri Ministerul francez al Agriculturii. Vremea extrem de umedă a favorizat răspândirea bolilor în podgorii, în timp ce grindina și înghețul au afectat sever anumite regiuni viticole, relatează Reuters.

Producția de vin a Franței, cu 10% mai mică, în acest an

Estimările preliminare ale autorităților franceze indică o producție de vin cuprinsă între 40 și 43 de milioane de hectolitri, semnificativ sub media ultimilor cinci ani, care a fost de 44,2 milioane de hectolitri. Valoarea este, de asemenea, considerabil mai mică decât producția de vin din 2023, care a atins 47,9 milioane de hectolitri. Aceste scăderi reflectă impactul negativ al condițiilor climatice asupra unui sector esențial pentru economia Franței.

Vinul, alături de băuturile spirtoase, constituie unul dintre cele mai valoroase produse de export ale țării, iar problemele din acest an au amplificat dificultățile unui sector deja afectat de scăderea consumului intern, mai ales în regiuni precum Bordeaux. Această situație a contribuit la recentele proteste ale fermierilor, care resimt presiunea economică tot mai mare, arată Reuters.

Impactul exact asupra prețurilor vinului exercitat de faptul că producția de vin a  scăzut semnificativ, rămâne incert, în special într-un context de concurență globală acerbă, care ar putea influența capacitatea Franței de a-și menține pozițiile ocupate, pe piețele internaționale.

Șampanie

Șampanie. Foto: Arhiva EVZ

Pierderi financiare semnificative pentru producători

Ministerul francez al Agriculturii a subliniat că mucegaiul, favorizat de umiditatea excesivă din primele luni de vară, a afectat majoritatea regiunilor viticole, ceea ce ar putea genera pierderi financiare semnificative pentru producători. De asemenea, vremea rece și umedă din perioada de înflorire a viței de vie a contribuit la diminuarea recoltei.

Totuși, ministerul a remarcat că solurile bine hidratate în urma ploilor abundente ar putea tempera într-o anumită măsură scăderea producției, chiar dacă vegetația a înregistrat o întârziere de două săptămâni comparativ cu anul precedent.

Deși nu au fost oferite detalii specifice pentru toate regiunile, oficialii au indicat că în Champagne producția de vin va fi considerabil mai redusă decât în 2023, în urma episoadelor de grindină și îngheț din primăvară.

Ne puteți urmări și pe Google News