Producția de energie electrică a României. Ce arată cifrele din al doilea trimestru al anului

Producția de energie electrică a României. Ce arată cifrele din al doilea trimestru al anului Energie. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Producția de energie electrică a României s-a prăbușit în al doilea trimestru al anului, a anunțat OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători din țară. Consumul național de electricitate a scăzut ușor, cu 1%, în T2 2024, comparativ cu T2 2023, în timp ce producția națională a scăzut cu 19%, România fiind importator net de energie electrică în T2 2024, comparativ cu exportator net în T2 2023.

Producția de energie electrică s-a prăbușit

„Conform datelor disponibile la acest moment din partea operatorului de sistem, consumul național de electricitate a scăzut ușor, cu 1%, în T2 2024, comparativ cu T2 2023, în timp ce producția națională a scăzut cu 19%, România fiind importator net de energie electrică în T2 2024, comparativ cu exportator net în T2 2023”, se arată în raportul semestrial al companiei.

Energie

Energie. Sursa foto Pixabay

Scăderea producției a fost de 9%

În primul semestru al anului 2024, scăderea producției a fost de 9%. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, în primele 5 luni din 2024, producția de energie a României s-a redus cu 9,3%.

Cele mai mari scăderi de producție au fost consemnate de hidrocentrale (cu aproape 20%) și parcuri eoliene (-16%), în timp ce capacitățile fotovoltaice (inclusiv prosumatorii) și-au majorat generarea cu 57,5%. Importul de energie a crescut cu 56,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News
Sebastian Burduja. ministerul Energiei

Sebastian Burduja.Sursa foto: arhiva EVZ

S-au luat măsuri pentru creșterea producției

În iulie, România n-a putut asigura necesarul de electricitate din producția proprie, importând masiv, în special la vârful de consum de seară, ceea ce a dus și la scumpiri dramatice pe piețele angro spot. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că s-au luat măsuri pentru creșterea producției de energie electrică din partea producătorilor români.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai anunțat că au fost aduși în Sistemul Energetic Național încă 400-500 de megawați. Ministrul a spus că va face tot posibil pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere care le alimentează cu combustibil. El a declarat că România deja  negociază cu Comisia Europeană, potrivit Profit.