Sebastian Burduja, decizii legate de piața energetică. Noi obligații pentru distribuitori
- Mădălina Sfrijan
- 19 iulie 2024, 19:14
România. Ministrul Sebastian Burduja a adus în prim plan nevoile actuale ale pieței energie. Conform oficialului, producția de energie în bandă ar trebui să crească semnificativ. În Comandamentul pentru Energie au fost luate și alte măsuri legate de problemele din acest domeniu.
Sebastian Burduja, despre piața de energie
Vineri, reprezentanții pieței energiei s-au întâlnit la consultări legate de lipsurile din domeniu. Ministrul Energiei a subliniat importanța investițiilor în acest sector, precizând că producția în bandă ar trebui să crească.
Conform ministrului, în urma consultărilor au fost stabilite mai multe măsuri pe termen scurt și mediu.
„Este nevoie de creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă; de standardizarea transmiterii datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru o imagine clară a consumului și producției”, a spus Burduja,
Despre stabilirea prețurilor
Oficialul susține că este nevoie de o schimbare privind transmiterea datelor între distribuitori și furnizori. În plus, Sebastian Burduja a menționat că mecanismul de stabilire a prețului de către ANRE ar trebui reanalizat, făcând referire la transparența informațiilor care ajung la consumatori.
Mai mult, ministrul Energiei le cere operatorilor de distribuție să publice și să actualizeze zonele afectate de avarii. Conform oficialului, consumatorii trebuie să primească informații legate și de timpul estimat pentru remedierea problemelor.
Necesitatea investițiilor în energie
Ministrul Energiei cere prioritizarea investițiilor în toate sectoarele energiei. Conform acestuia, proiectele precum grupul 5 - Rovinari (330MW) și Iernut (430MW) R putea fi finalizate în curând. De asemenea, Burduja a adus în prim plan și proiectele hidrocentralelor cu grad avansat de execuție (Răstolița).
Pentru implementarea acestora, oficialul susține că este necesară adoptarea unei Strategii energetice naționale.
În ultimele luni, Ministerul Energiei a atras fonduri de peste 13.6 miliarde de euro. Banii au fost folosiți pentru creșterea producției.
„Aceste investiții vor asigura, începând de anul viitor, o mai mare capacitate de producție energie, consolidând securitatea energetică a României, și prețuri corecte pentru toți românii”, a mai spus ministrul.