Producţia agricolă s-ar putea înjumătăţi în acest an

Producţia agricolă s-ar putea înjumătăţi în acest an

Producătorii agricoli afirmă că floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie din cauza secetei prelungite din această vară, iar din punct de vedere al conţinutului de ulei reducerea este estimată la 3-4 procente până în prezent, potrivit Agerpres.

Oficialii Ministerului Agriculturii sunt optimişti în privinţa asigurării consumului intern de ulei din recolta de seminţe de floarea soarelui, în pofida condiţiilor meteo nefavorabile care au compromis în acest an cea mai mare parte a culturilor agricole.

"Dacă mergem pe o medie de 1,4-1,5 tone la hectar acoperim necesarul de 650.000 - 700.000 tone de seminţe pentru ulei. În exploataţiile mari care au aplicat tehnologii, randamentul este de peste două tone la hectar, în schimb, în exploataţiile mici s-au obţinut până în prezent între 700 şi 1.500 de kilograme la hectar", a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Opinii diferite între Minister şi producători

"Nu pot spune cu cât se va diminua producţia de floarea soarelui, dar în mod sigur vom avea scăderi la conţinutul de ulei, unde până în prezent sunt de 3-4%. Este posibil ca tot ceea ce pierd agricultorii fizic din producţie, să câştige prin preţ pentru că acesta a înregistrat o creştere de la 1,9 lei la 2,2 lei pe kilogram", a adăugat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, este mai reticent, susţinânt recent că producţia vegetală se va înjumătăţi faţă de 2011.

"Producţia de grâu şi orz din acest an este la jumătate faţă de anul trecut, iar de producţie la rapiţă nici nu putem vorbi anul acesta. La porumb situaţia este dezastruoasă, peste 50% din cultură fiind compromisă din cauza secetei. Sunt zone cu suprafeţe calamitate chiar şi 100%. Cred că şi floarea soarelui riscă să piardă 40-45% din producţie", a spus Baciu.