“Din sesizările producătorilor și procesatorilor, operatorii economici a căror cifră de afaceri este mai mare de două milioane de euro, în cursul acestor zile au întreprins o acțiune concertată prin care toate taxele prevăzute în contractele comerciale încheiate în baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe întreaga perioadă a anului, transmițându-le producătorilor că în cazul în care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate că Legea nr. 150/2016 a intrat în vigoare începând cu data de 19 iulie 2016”, se arată într-un comunicat al Pro Agro, transmis de Agerpres.

Reprezentanții Pro Agro afirmă că aceste practici neloiale sunt anticoncurențiale și au rolul de a crea prejudicii financiare producătorilor și consumatorilor, fără să existe vreun temei juridic expres în baza căruia aceste taxe să poată fi facturate.

“Interesul legitim al producătorilor români este grav afectat, Federația Națională Pro Agro va sesiza autoritățile competente pentru a se declanșa o verificare a acestor practici ilegale însușite în continuare de către unii operatori economici a căror cifră de afaceri este mai mare de două milioane de euro”, a declarat președintele federației, Emil Dumitru.