Producătorii agricoli afectați de seceta din 2023 vor primi ajutor financiar

Producătorii agricoli afectați de seceta din 2023 vor primi ajutor financiarSeceta Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova a anunțat că producătorii agricoli afectați de intemperiile din vara anului 2023 vor primi sprijin financiar.

Producătorii agricoli a căror recoltă de porumb a fost afectată de secetă în proporție de 60% și mai mult, în vara anului 2023, vor beneficia de sprijin financiar, în vederea compensării parțiale a prejudiciilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că, în acest scop, din Fondul de intervenție a fost alocată suma de 50 milioane lei (2,5 milioane de euro). Decizia a fost adoptată în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), potrivit MOLDPRES.

Documentele pe care trebuie să le prezinte producătorii agricoli

Sprijinul financiar va fi acordat și agricultorilor din raionul Edineț, care au înregistrat pagube în livezi, în urma furtunilor și grindinei din luna iulie.

„Ambele categorii de agricultori dețin acte de constatare a pagubelor. Cererea de acordare a sprijinului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, se vor depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunile AIPA din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul de ajutor financiar. Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per ha”, a transmis Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

seceta

Sursa foto: Arhiva EVZ

Inițiativa aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, fiind anunțată pe 16 ianuarie și susținută de Guvern.

Granturi de până la un milion de dolari pentru fermierii din Republica Moldova

Crescătorii de animal din Republica Moldova pot obține granturi de până la un miliona de dolari. Cererile pot fi depuse până pe 17 mai. Sprijinul va fi acordat în mod prioritar pentru dezvoltarea fermelor de vaci, oi și capre, specializate atât în producția laptelui, cât și a cărnii.

Sumele pot ajunge și până la un milion de dolari, o condiție fiind ca fermierul să contribuie cu 50 la sută din proiectul investițional.

Granturile pot fi oferite în cadrul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) lansat în decembrie 2023. Depunerea cererilor a început pe 15 ianuarie și poate fi făcută până în data de 17 mai. Dosarele se depun la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (APIA).

Proiectul AGGRI mai poate pune la dispoziție fonduri și pentru eficientizarea energetică a exploatațiilor. Inclusiv pentru implementarea unor tehnologii precum stații de biogaz și panouri fotovoltaice, potrivit voceabasarabiei.md.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii

Fermierii, granturi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Pentru a beneficia de resurse financiare, crescătorii de animale trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați pe teritoriul Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene și a municipiilor Chișinău și Bălți.

Eligibili pot fi fermieri individuali sau grupuri de producători, care activează în gospodărie țărănească, întreprindere Individuală, societăți pe acțiuni și cu răspundere limitată sau cooperative. Termenul de arendă sau comodat trebuie să fie de minimum cinci ani. De asemenea, trebuie să aibă un plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung.

Sprijinul va fi acordat în mod prioritar pentru dezvoltarea fermelor de vaci, oi și capre, specializate atât în producția laptelui, cât și a cărnii.