Granturi de până la un milion de dolari pentru fermierii din Republica Moldova
- Maria Dima
- 16 ianuarie 2024, 12:25
Crescătorii de animal din Republica Moldova pot obține granturi de până la un miliona de dolari. Cererile pot fi depuse până pe 17 mai. Sprijinul va fi acordat în mod prioritar pentru dezvoltarea fermelor de vaci, oi și capre, specializate atât în producția laptelui, cât și a cărnii.
Fermierii din Republica Moldova pot depune cereri pentru obținerea granturilor pentru modernizarea și construcția fermelor, pentru dotarea exploatațiilor zootehnice cu utilaje moderne și pentru procurarea animalelor de prăsilă. Sumele oferite pot ajunge și până la un milion de dolari, o condiție fiind ca fermierul să contribuie cu 50 la sută din proiectul investițional.
Granturile pot fi oferite în cadrul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI) lansat în decembrie 2023. Depunerea cererilor a început pe 15 ianuarie și poate fi făcută până în data de 17 mai. Dosarele se depun la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (APIA).
Proiectul AGGRI mai poate pune la dispoziție fonduri și pentru eficientizarea energetică a exploatațiilor. Inclusiv pentru implementarea unor tehnologii precum stații de biogaz și panouri fotovoltaice, potrivit voceabasarabiei.md.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii
Pentru a beneficia de resurse financiare, crescătorii de animale trebuie să îndeplinească anumite condiții. Este esențial să fie înregistrați pe teritoriul Republica Moldova, cu excepția regiunii transnistrene și a municipiilor Chișinău și Bălți.
Eligibili pot fi fermieri individuali sau grupuri de producători, care activează în gospodărie țărănească, întreprindere Individuală, societăți pe acțiuni și cu răspundere limitată sau cooperative. Termenul de arendă sau comodat trebuie să fie de minimum cinci ani. De asemenea, trebuie să aibă un plan de afaceri, cu perspective economice și financiare viabile pe termen lung.
Sprijinul va fi acordat în mod prioritar pentru dezvoltarea fermelor de vaci, oi și capre, specializate atât în producția laptelui, cât și a cărnii.
APIA a început achitarea subvențiilor pe 2023
APIA a mai anunțat că, odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, a fost demarat procesul de plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate în anul 2023. De la începutul anului curent, AIPA a autorizat spre plată primele 100 milioane de lei, surse ce sunt orientate către fermieri, pe diferite mecanisme de subvenționare, după cum urmează:
-10,32 mil. lei - subvenții post-investiți;
-65,32 mil. lei - plăți complementare;
-21,31 mil. lei - plăți directe în sectorul zootehnic;
-3,05 mil. lei - cereri de implementarea proiectelor prin abordarea LEADER;
”Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei”, au precizat reprezentanții APIA.