Procurorul „Portocală”, Mircea Negulescu, a demisionat „noaptea, ca hoții” ca să-și salveze pensia

Procurorul „Portocală”, Mircea Negulescu, a demisionat „noaptea, ca hoții” ca să-și salveze pensia

Vineri, seara, în miez de noapte, magistratul DNA, Mircea Negulescu, procurorul care va rămâne în analele Justitției, drept procurorul „Zdreanță”, sau „Portocală”, îi anunța pe membrii CSM că nu mai așteaptă ancheta colegilor săi de la Inspecția Judiciră și că a decis șă își înainteze demisia. Solicitarea a fost înregistrată la ora 21. Fostul procuror nu a încercat altceva, decât să-și salveze pielea și pensia, de câteva zeci de mii de lei. Astfel, în momentul în care magistratul solicită ieșirea din magistratură, sacțiunea disciplinară rămâne fără obiect, iar drepturile bănești îi rămân neafectate. Între timp, în absența informațiilor oficiale cu privire la Sebastian Ghiță, cel care a început seria dezvăluirilor despre fostul procuror Mircea Negulescu apar speculațiile. Unele dintre ele formulate fiind de persoane cu experiență juridică sunt credibile. Spre exemplu, avocata Mariana Ștefan, a vorbit la România TV despre ipoteza potrivit căreia magnatul ploieștean ar fi „ascuns oficial”, fiind posibil să fi căpătat statutul de martor sub acoperire într-un dosar penal, deschis cu mulți ani în urmă

Omul care i-a luat la întrebări și i-a pus sub acuzare pe Ponta, Blaga, Chiliman, Ghiță, șefi ai polițiilor locală și națională, de crimă organizată sau ofițeri ai structurilor prahovene din SRI și DIPI ni s-a înfățișat ca un șpăgar milog, într-o conversație telefonică cu nevasta unui infractor. Reacția imediată a factorilor de decizie din aria Justiției a demonstrat că avem de a face cu un derapaj incredibil al procurorului DNA, iar demersul jurnalistic al postului RTV a fost corect.

Filmul unei demisii

În momentul de față, informația, „pe surse” provenite din sfera DNA, că procurorul Mircea Negulescu a demisionat din magistratură, vineri seara, a fost confirmată de magistrat pentru mediafax. ro. „Noaptea, ca hoții!”, putem spune acum despre demersul lui „Zdreanță”. După o trecere în revistă a întregului scandal, am să explic și de ce acțiunea procurorului seamănă cu cea a fostului ministru al Justiției, Iordache, care a scos lumea în stradă, la proteste.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Având în vedere apariția în spațiul public a unei înregistrări audio conținând un dialog atribuit unui procuror din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești și unei alte persoane, la data de 15 februarie 2017, s-a înregistrat cererea formulată de magistratul respectiv de încetare a activității în cadrul Direcției Na ționale Anticorupție. Această cerere a fost transmisă Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, spre competentă soluționare”, se preciza întrun comunicat al DNA a doua zi după ce pe ecranele televizoarelor se difuzase înregistrarea la care face referire conducerea DNA.

În comunicatul respectiv nu se preciza nici numele procurorului Mircea Negulescu, nici al celei cu care purta dialogul, soția unui dubios om de afaceri din Ploiești cu multe dosare penale și arestat la data la care se purta conversația telefonică dintre nevasta sa și procuror.

Negulescu a anunțat și el că își dă demisia din DNA Ploiești

În aceeași zi de 15 februarie, Parchetul General a sesizat Inspecția Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la abaterile sau ilegalitățile comise de procurorul Mircea Negulescu. În comunicatul emis de instituția condusă de procurorul general Augustin Lazăr s-a făcut și o precizare pe care mulți au luat-o în râs:

„Totodată, în ceea ce privește înregistrarea audio difuzată s-a făcut referire la șeful doamnei procuror Luminița Cristea, respectiv la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, şi nu la procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr”.

Precizarea aceasta nu are ca scop să-l extragă pe procurorul general dintr-o discuție de mahala, ci ține de natura actului juridic. În cazul deschiderii unui dosar penal (se va petrece cu siguranță!) pe numele lui Mircea Negulescu, acesta va putea fi cercetat, fără invocarea unor elemente de ordin subiectiv: l-a jignit pe procurorul general numindu-l „zdreanță”! Indiciul că s-a referit la procurorii șefi de la Ploiești face ca, din același motiv, ancheta să nu se desfășoare de către Parchetul Curții de Apel Ploiești, locul unde lucrase Negulescu până la detașarea la DNA Ploiești.

CSM ne-a anunțat joi, tot printr-un comunicat, că a luat act de demisia din DNA a procurorului Mircea Negulescu, iar acesta a cerut să fie mutat la Parchetul Câmpina, lucru acceptat. Probabil că tot în speranța că, dacă i se deschide dosar penal, ancheta se va face la colegii de la Curtea de Apel. Totodată, CSM anunța că Inspecția Judiciară va continua cercetarea administrativă pe aspectele sesizate. Fiind funcționar public, Negulescu nu putea fi dat afară fără identificarea unor abateri grave sau ilegalități.

A evitat excluderea

A doua zi după anunțul CSM, vineri seara, pe 17 februarie, procurorul Mircea Negulescu face o mutare surpriză. Își anunță demisia din magistratură, ca să evite excluderea care devenise tot mai evidentă după apariția unor alte mărturii despre abuzuri pe care cel puțin o persoană le sesizase, prin plângeri, la DNA, SRI și Parchetul General încă din anul 2015. Desigur, e necesar să aflăm și de ce niciun șef al acestor instituții nu a intreprins nimic în anchetarea aspectelor sesizate în aceste plângeri. E greu de crezut că fostul procuror general Tiberiu Nițu, originar din Ploiești, nu știa ce se vorbea în oraș despre bătăliile între oameni din diverse servicii sub umbrela politicienilor. L-a protejat Tiberiu Nițu pe procurorul Negulescu?!

Șmecheria procurorului Zdreanță” pentru a-și asigura viitorul

Să revenim, însă, la procurorul „Zdreanță” și la demisia sa din magistratură. A făcut-o deliberat, numai și numai în interes propriu, amintindu-și de niște prevederi legale care-i diferențiază pe magistrați de restul lumii. În momentul în care magistratul, procuror sau judecător, solicită ieșirea din magistratură, acțiunea disciplinară încetează ca fiind lipsită de obiect. Prin această practică nu este afectat dreptul la pensia specială, așa cum se petrece atunci când magistratul este exclus. O eventuală condamnare penală nu va afecta însă pensia fostului procuror sau judecător, el fiind inculpat ca un om oarecare. Mircea Negulescu și-a făcut bine socotelile. Are 25 de ani de vechime în magistratură, atât cât prevede legea pentru a i se acorda pensia specială. Părăsește sistemul, migrează către avocatură sau își deschide o firmă, iar pensia de magistrat îi va rotuji bine veniturile. Deschiderea unui dosar penal la Parchetul General e o acțiune de viitor, a cărui celeritate o cunoaștem. Ca și procurorul „Zdreanță”!

Sebastian Ghiță va fi citat ca martor

Fostul deputat, Sebastian Ghiță, este printre primii care au făcut dezvăluiri despre modul în care își făcea procurorul anchetele. Avocata Mariana Ștefan susține că fostul deputat ar putea să fie martor întrun dosar care ar avea un asemenea obiect. Sebastian Ghiță susținea, în decembrie 2016, că magistratul „Portocală” a făcut presiuni asupra lui și a familei sale, pentru mai multe denunțuri care să-l incrimineze pe Liviu Dragnea și pe Victor Ponta. Sâmbătă seara, întro înregistrare difuzată de România TV, Sebasian Ghiță, preciza: „Abuzurile contra unui cetățean nu pot să fie tolerate. Tot acest dosar este doar o etapă din ce mi s-a întâmplat în ultimele săptămâni, toate aceste presiuni pentru demisia lui Ponta. Nu-l pot face să-și dea demisia atunci când doresc procurorii”. „Nu înțeleg care e justificarea interdicției de a vorbi cu Ponta. Cred că e un dosar politic care vizează dărâmarea lui. Dacă nu-și dă demisia, familia lui va plăti. Azi a venit rândul meu. Mie mi s-a spus că nu voi păți nimic dacă Victor Ponta își dă demisia”, mai acuza atunci deputatul. În plus, a mai adăugat Sebastin Ghiță cu referire la interdicția de a merge la Parlament, prin astfel de metode procurorii ar putea să se schimbe regulile jocului democratic. „Fac plângere la Procurorul General. Toată această nenorocire care se abate asupra României trebuie să se oprească. Procurorul General este cel care poate opri asta”, mai spunea acesta. Întrebat cine face aceste presiuni, acesta spunea: „Oameni politici, procurori și oameni din servicii”. (Ramona Feraru)

Un alt caz „instrumentat” de procurul Negulescu

Omul de afaceri prahovean Nicolae Onea a prezentat la România TV detalii despre abuzurile procurorului DNA Mircea Negulescu.

Într-un interviu acordat în 2014 de omul de afaceri prahovean Nicolae Onea sunt dezvăluite abuzuri făcute în anchete de procurorul Mircea Negulescu. Așadar, de acum 3 ani se discuta despre cum ancheta magistratul. Încă un amănunt senzațional, episodul descris de Onea se referă la mega-dosarul DNA, cel al politicienilor și afaceriștilor din jurul interlopului Răzvan Alexe.

FOTO: La ultima întâlnire cu membrii CSM, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanța Justiției în statul de drept. Fără nici cea mai vagă legătură cu realitatea românească FOTO: AGERPRES

Iată ce spunea pe atunci cel anchetat de Negulescu: „Pe 17 octombrie am avut o perchezitie acasă şi la firmă, anul trecut în 2013, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. Avocatul m-a sfătuit să merg la Parchet să dau declaraţie de bună voie, apoi să merg la DNA să fac denunţ că am avut relaţii contractuale. Am făcut denunţ prin noiembrie, 2013. Până pe 15 ianuarie, nu s-a întâmplat nimic, pe 15 m-am trezit cu poliţia şi mascaţii ca să merg la Parchetul Curţii de Apel. Am ajuns la 6 dimineaţa, pe la 9 a ajuns domnul procuror Negulescu, ne-a chemat, eram mai mulţi, pe unii îi ştiam, nu pe toţi.”

„Lasă-l să scrie dracu ce vrea că tot 29 de zile îl aşteaptă! ”

„Prima audiere a început la 9 seara, între timp Negulescu se plimba cu ţigara aprinsă pe hol, se lega de mine, că la mine o să vină moşu mai târziu, cu 29 de zile! Lucruri la mişto. L-am întrebat dacă are ceva cu mine, mi-a zis: „dă-te dreacu, că am!” de faţă cu toţi, erau şi avocaţii. Mă cheamă la ora 21, intru, zice: „Lasă-l să scrie dracu ce vrea că tot 29 de zile îl aşteaptă! Nu ştiu de unde ştia de 29 de zile, procurorii dau 24 de ore!”, relata omul de afaceri. „Am discutat cu Răzvan Alexe, mi-a spus că procurorul Negulescu i-a promis că mă va aresta şi mă va aduce acolo în aceeaşi cameră. Răzvan Alexe mi-a spus că ştie de la procuror că dacă nu-mi văd de treabă îmi va aresta şi soţia. Am stat 2 luni la arest la Poliţia Câmpina, nu m-a chemat nimeni. La insistenţa unor avocaţi, după 2 luni, m-a chemat şi pe mine, mi-a zis să dau declaraţie. Am dat, a zis că nu e bine, înapoi la dubă! Procurorul Negulescu transmitea prin oameni care mergeau la parchet, angajaţi ai firmei, să-i spună soţiei că eu am amante. Si da, i-au transmis. Nu avea legătură cu ancheta, asta e ancheta lui penală. Voia să-mi facă rău!”, puncta Nicolae Onea. „E de notorietate că Negulescu e bun prieten cu Stanciu George. Calotă şi Stanciu aveau interes să-mi distrugă afacerea, au reuşit. După ce s-a aflat că am dosar, nu am mai primit nicio lucrare”, povestește omul de afaceri din Ploiești.

Avocata Mariana Ștefan: Sebastian Ghiță ar putea deveni martor în dosarele lui Negulescu

Avocata Marian Ștefan (foto) a declarat la România TV că fostul deputat Sebastian Ghiță va putea deveni martor în dosarul deschis de procurori care vor verifica dacă magistratul Mircea Negulescu a săvârșit diverse infracțiuni în anchetele pe care le-a desfășurat de-a lungul timpului. Mai mult, în cursul săptămânii trecute, procurorul general Augustin Lazăr cerea extinderea cercetărilor referitoare la activitatea magistratului. Astfel, într-un comunicat de presă dat publicității după difuzarea casetei cu discuția dintre Negulescu și soția unui arestat, Ministerul Public a anunțat că a cerut CSM-ului extinderea cercetărilor și că separat se vor face și alte anchete. În înregistrare, magistratul Mircea Negulescu îi dă sfaturi femeii cum să procedeze soțul ei în dosar şi ce să declare în cursul anchetei. Mircea Negulescu este procurorul care a instrumentat și dosarele în care e vizat Victor Ponta, dar și dosarele lui Sebastian Ghiță

CSM v-a lua act de demisie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va lua act, în acestă săptămână, de demisia magistratului Mircea Negulescu. Membrii CSM nu vor putea să facă schimbări în acestă decizie, întrucât, demisia este o hotărâre unilaterală. În acesta condiții, ancheta privind faptele de care este acuzat procurorul „Portocală” rămâne fără obiect. Pe de altă parte, Parchetul General va putea să continue investigațiile deschise în baza plângerilor lui Sebastian Ghiță (foto) și a altor persoane care au făcut dezvăluiri despre modul în care Mircea Negulescu își desfășura anchetele.