Clotilde Armand ignoră total siguranța a 25.0000 de cetățeni din Sectorul 1

Clotilde Armand ignoră total siguranța a 25.0000 de cetățeni din Sectorul 1 Clotilde Armand. Sursa foto: Arhivă EVZ

Sectorul cu cele mai multe clădiri monument istoric și cele mai multe imobile vechi, Sectorul 1 este cel mai periculos în care se poate trăi în București din perspectiva unui eventual cutremur de mari dimensiuni. În urma expertizării a peste 600 de clădiri, s-a stabilit că peste 25.000 de cetățeni trăiesc în clădiri cu grad seismic ridicat, care se pot prăbuși la un cutremur mare, celebrele clădiri cu bulină roșie.

Acest lucru înseamnă că aproximativ 10% din populația Sectorului 1 ar fi în pericol la un seism. Acest avertisment nu vine din speculații, ci din analizele specialiștilor care arată că acest număr se referă doar la imobilele deja expertizate, deși mult mai multe clădiri din București nu au trecut niciodată printr-o expertizare tehnică, deci numărul ar putea fi mult mai mare.

„Doamna Clotilde Armand a ignorat și continuă să ignore cu desăvârșire aceste semnale de alarmă, lăsând oamenii de izbeliște. Un cutremur ar avea consecințe devastatoare, ucigând zeci de mii de bucureșteni, distrugând clădiri cu o mare importanță pentru istoria acestui oraș și blocând din punct de vedere economic, social și administrativ întreaga Capitală”, spune George Tuță, candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 1.

Deși doamna Armand a invocat lipsa legislației, lipsa fondurilor și lipsa sprijinului politic, realitatea este că toate acestea sunt doar pretexte. Legislația există deja din 2022, iar fondurile sunt disponibile. Deși s-au alocat 300 de milioane de euro prin PNRR pentru reconsolidare, primarul Sectorului 1 nu a solicitat niciun leu pentru imobilele în pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News
George Tuță

Sursa foto: Facebook

Întrebat cât de greu este să se facă un plan de acțiune în pentru consolidarea clădirilor din Sectorul 1, George Tuță a spus: „Potențialele pagube în urma unui seism sunt estimate la aproximativ o treime din PIB-ul României, adică 100 de miliarde de euro. Acesta ar fi costul în bani a lipsei de acțiune și neglijenței primăriței cu bulină, la care se adaugă costurile sociale și de pierderi de vieți omenești pe care nu le putem calcula vreodată.

Este clar că este nevoie de acțiune imediată. Împreună cu experți, ingineri și consultanți, lucrez la un plan de consolidare, reabilitare și restaurare a clădirilor din Sectorul 1. Este un efort monumental pentru a găsi soluții la o criză trecută sub tăcere de primărița absentă.  Este esențial ca la alegerile din 9 iunie să punem capăt acestei administrații șubrede conduse de primărița cu bulină și să acționăm în interesul comunității. Este timpul să reclădim Sectorul 1”.