Procurorul Ioan Mureşan, care l-a anchetat pe poliţistul Traian Berbeceanu, achitat definitiv
- Iulia Moraru
- 23 aprilie 2024, 13:07
Fostul șef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Mureșan, implicat în ancheta polițistului Traian Berbeceanu, a fost achitat definitiv luni, în urma unei hotărâri luate de completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Alături de procurorul Ioan Mureşan, și fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean au fost achitați definitiv. Potrivit decizie judecătorești, achitarea are loc în contextul în care „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Procurorul ce l-a anchetat pe Traian Berbeceanu era condamnat la șapte ani de închisoare
Ioan Mureșan a primit o condamnare de șapte ani de închisoare, polițistul Alin Muntean a fost condamnat la patru ani de închisoare, în timp ce Nicolaie Cean a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.
Mai mult, acesta, suspendat din funcția de procuror încă din momentul în care a fost trimis în judecată în 2014, ar putea fi reintegrat în cadrul DIICOT Alba și ar putea primi salariile restante, în valoare de un milion de euro.
Datorită aceleiași decizii de achitare, cei trei inculpați au fost exonerați de plata daunelor materiale și morale stabilite de instanța de fond, în valoare de 97.000 de lei și 100.000 de euro, pe care ar fi trebuit să le achite lui Traian Berbeceanu.
Cei trei inculpați, acuzați că ar fi fabricat probe împotriva polițistului
Procurorii DNA i-au acuzat pe cei trei că ar fi falsificat probe împotriva comisarului-șef Traian Berbeceanu, care era, la momentul respectiv, șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia (BCCO).
Aceste acuzații vizau obținerea unei anchete penale împotriva sa, urmată de reținerea și arestarea sa, și, în cele din urmă, înlocuirea sa de la conducerea BCCO.
În septembrie 2013, Traian Berbeceanu a fost arestat, provocând un val de controverse. Oamenii au organizat proteste în mai multe orașe din țară, cerând eliberarea polițistului.
După eliberare, Berbeceanu a redactat o carte intitulată „Radiografia unei mârșăvii judiciare”, în care a detaliat întreaga experiență, potrivit antena3.ro.