MItă la Complexul Energetic Oltenia. DNA a colaborat în anchetă cu șeful unei companii energetice

MItă la Complexul Energetic Oltenia. DNA a colaborat în anchetă cu șeful unei companii energetice Sursa Foto: Arhiva EVZ

DNA a colaborat cu directorul uneia dintre companiile energetice românești în ancheta mitei de la Complexul Energetic Oltenia. Procurorii au finalizat dosarul privind deturnarea unor licitații din domeniul energiei, contra unor șpăgi.

 

Procurorii anticorupție au trimis în justiție un dosar de mare corupție. Ancheta vizează deturnarea unor licitații din domeniul energiei. Iar între cei inculpați se află și Iosif Chircă, directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Acesta va fi judecat pentru luare de mită.

DNA a colaborat cu un director

În dosarul de corupție aflat pe rolul instanței de judecată, procurorii au avut sprijinul directorului uneia dintre companiile energetice românești. Acesta a denunțat, la rândul său, interesele dubioase ale celor trimiși în judecată, în privința unor licitații. Ar fi vorba despre Dan Plaveti, preşedintele directoratului CE Oltenia, care a colaborat cu DNA, susține radioinfinit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit informațiilor din dosar, el ar fi trebuit să comită, controlat, „în scopul obţinerii de mijloace de probă a infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 CP, dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 CP, cumpărare de influență, faptă prev. de art. 292 CP, trafic de influență, faptă prev. de art. 291 Cod penal, falsuri în înscrisuri, prev. de art. 320-326 CP și/sau alte infracțiuni prevăzute de legea nr. 78/2000 în legătură directă sau indirectă cu starea de fapt asociată infracțiunilor pentru care s-a început urmărirea penală”.

Colaboratorul DNA a mai trebuit să se ocupe de „redactarea, semnarea, obținerea și folosirea de înscrisuri și obiecte în legătură directă sau indirectă cu starea de fapt asociată infracțiunilor pentru care s-a început urmărirea penală anterior prezentată sau în legătură directă sau indirectă cu alte infracțiuni ce pot face obiectul unor extinderi ale urmăririi penale, toate acestea în scopul obţinerii de mijloace de probă”.

Parchetul Anticorupție

DNA. Sursa foto: Facebook

Probele obținute de colaborator foarte importante

Actele din dosarul DNA relevă și faptul că directorul ar fi folosit și tehnică pentru înregistrarea ambientală la discuțiile cu cei inculpați. Iar aceste înregistrări reprezintă și probe importante în demonstrarea infracțiunilor de dare și luare de mită, trafic și cumpărare de influență și de deturnarea unor licitații.

În aceste condiții, DNA a prelungit, succesiv, în timpul urmăririi penale, procedura de colaborare cu persoana respectivă. Oficialul a obținut probe relevante privindu-i pe Ion Eugen Petru, patron al SC Techno Montaj, Ion Macovei, angajat al societății Concif Baza de Aprovizionare SRL și Marian Botu, director al Energomontaj SA.

Alături de cei trei a fost trimis în judecată Iosif Chircă, la data faptei director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari. Acesta este acuzat de luare de mită.

Patru persoane, între care fostul director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari Iosif Chircă, au fost trimise în judecată de procurorii DNA într-un dosar care vizează deturnarea unor licitaţii publice, dare şi luare de mită.

Iosif Chircă

Iosif Chircă Sursa foto: Gorj Expres

Dosarul DNA la Complexul CE Oltenia

Procurorii anticorupție au trimis în judecată patru inculpaţi într-un dosar care vizează dare de mită, trafic de influenţă sau deturnarea licitaţiilor publice. Conform DNA, unul dintre inculpați i-ar fi dat celui de-al doilea 533.375 lei, în legătură cu influenţa pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra conducerii a două societăţi de stat. De asemenea, ar fi dat, 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Termoelectrica Bucureşti Sud (CET SUD).

Totodată, în contextul în care o societate de stat a iniţiat, în 7 iulie 2023, o procedură de achiziţie publică, primul inculpat ar fi făcut, în 17 august, o înţelegere asupra preţului ofertei cu al treilea inculpate în scopul de a denatura preţul de adjudecare a contractului. Potrivit DNA, înţelegerea ar fi avut drept consecinţă câştigarea licitaţiei, de către firma administrată de inculpat, cât şi influențarea preţului de adjudecare, în dauna societăţii comerciale de stat, cu suma de 134.698 lei fără TVA, reprezentând diferenţa de valoare.

În plus, la instigarea unui alt inculpat, primul inculpat ar fi remis suma de 5.000 de euro inculpatului Chircă Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act care ar intra în îndatoririle sale de serviciu.

La rândul său, cel de-al doilea inculpat ar fi promis preşedintelui Directoratului unei societăţi comerciale de stat, martor în cauză, 15%, respectiv 300.000 de euro din valoarea unui contract de 2.000.000 euro. Contractul urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată.