Licitațiile pentru energie regenerabilă încep în aprilie. Ce sunt centralele cu preț fix

Licitațiile pentru energie regenerabilă încep în aprilie. Ce sunt centralele cu preț fix Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Energiei a publicat calendarul licitațiilor pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă. Lansarea acestora va începe pe data de 9 aprilie și depunerea de oferte se va putea face timp de trei luni.

Licitațiile pentru energie regenerabilă încep în aprilie. Lansarea licitațiilor pentru centrale cu preț fix va permite construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, care ar aduce o reducere a dependenței de importul de energie, decarbonizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă, a anunțat Ministerul Energiei.

Ce sunt centralele cu preț fix de energie regenerabilă

Centralele cu preț fix vor contribui și la realizarea angajamentelor Republicii Moldova de a atinge, în anul 2030, o cotă a energiei regenerabile de 27% din consumul total de energie.

Ministerul a alocat, pentru capacitățile mari de energie regenerabilă, o capacitate totală de 165 MW. Din total, 105 MW vor fi alocați instalațiilor eoliene și 60 MW celor fotovoltaice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Energiei a elaborat calendarul indicativ cu privire la frecvența planificată a procedurilor de licitație pentru oferirea statutului de producător eligibil pentru perioada anilor 2024 - 2025. De asemenea, ministerul a elaborat proiectul Planului Național Integrat privind Energia și Clima, un document în conformitate cu prevederile Regulamentului Uniunii Europene nr. 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice.

Care vor fi cotele de producție susținute

În baza acestui document au fost dimensionate cotele maxime de capacitate care urmează a fi susținute prin intermediul schemelor de sprijin prevăzute de legea SER, în speță schema de sprijin „preț-fix”, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 401/2021, valabile până la data de 31 decembrie 2025.

Astfel, dar numai cu condiția ca, în urma desfășurării procedurii de licitație să fie adjudecată întreaga capacitate alocată pentru schema de sprijin „preț-fix”, pentru perioada 2024-2025 este planificată organizarea unei singure proceduri de licitație pentru oferirea statutului de producător eligibil mare.

Iar pe parcursul anului 2025, Ministerul Energiei urmează să inițieze nou exercițiu de modelare a sistemului electroenergetic național, în vederea identificării capacităților SER ce urmează a fi susținute prin intermediul schemelor de sprijin pentru a atinge obiectivul de 30% pondere a consumului de energie electrică din surse regenerabile în consumul final brut de energie electrică către anul 2030.

Calendarul licitațiilor pentru statutul de producător eligibil mare de energie regenerabilă

Februarie 2024 - Aprobarea și intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 690/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil mare

Martie 2024 - Publicarea documentației de licitații

Martie 2024 - Publicarea anunțului privind inițierea procedurii de licitație

Martie 2024 – Mai 2024 - Consultarea documentației de licitații cu părțile interesate

Mai 2024 – Iulie 2024 - Deschiderea etapei de recepționare a ofertelor

articol sustinut