Alegerea procurorului general al Republicii Moldova. Candidații susțin proba interviului

Alegerea procurorului general al Republicii Moldova. Candidații susțin proba interviului Sursa foto: Arhiva EVZ

Candidații la funcția de procuror general vor susține interviul în fața Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Cei care trec de această probă vor fi evaluați de Comisiei de Vetting.

Procurorul general al Republicii Moldova va fi ales dintre cei cinci candidați care au rămas în cursă.

-juristul Andrei Coca -procurorul Igor Demciucin -procurorul Octavian Iachimovschi -actualul procuror general interimar, Ion Munteanu.

Doar doi candidați vor trece de proba interviului, care vor fi evaluați de Comisia de Vetting. Dacă niciunul dintre cei doi candidați nu va trece testul integrității, va fi organizat un alt concurs. În cazul în care ambii candidați vor trece de Comisia de Vetting, decizia de a alege procurorul general aparține CSP. Candidatul admis va fi desemnat prin decret prezidențial.

Ne puteți urmări și pe Google News
Procurorul general al republicii moldova, CSP

Consiliul Superior al Procurorilor. Sursa foto: csp.md

Postul de procuror general a rămas vacant după ce fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție. Ulterior, acesta a fost demis prin decret prezidențial. În locul lui, procuror general interimar a fost numit Ion Munteanu.

Procurorul general, greu de ales

Președintele , Dumitru Obadă, a spus că unul dintre motivele pentru care procurorii nu candidează la această funcție este procedura de Vetting, care creează o stare de incertitudine în sistem.

„Fiecare dintre persoanele care candidează urmază să fie supuși Vetting-ului, presupun că aceasta ar fi o cauză care provoacă o incetitudine de a participa sau nu la concurs. Efectele Vetting-ului sunt drastice din perspectiva nepromovării, dacă nu promovezi nu ai indemnizație la eliberare, nu ai pensie specială și nu te poți angaja șapte ani în serviciul public. Odată ce consiliul determină cine este câștigătorul concursului, transmite materialele comisiei Vetting pentru verificarea integrității etice și financiare”, a spus ;eful CSP.

Dumitru Obadă, noul președinte al CSP

Dumitru Obadă. Sursa foto: csp.md

Dumitru Obadă a mai declarat, la începutul lunii februarie, că până în martie să aibă numele candidaților care merg la Vetting.

Președintele CSP a mai precizat că noul procuror care va fi ales „ trebuie să aibă calități profesionale și să înțeleagă că ce înseamnă activitatea procuraturii, să răspundă la solicitările procurorilor, să aibă o comunicare deschisă bazată pe respect reciproc cu puterile statului și să fie integru”.