Schimbări în justiția din Republica Moldova. Cum va fi ales procurorul general
- Maria Dima
- 28 decembrie 2023, 18:40
Procurorul general al Republicii Modova va fi ales în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În prezent, procuror general interimar al Republicii Moldova este Ion Munteanu.
Procurorul general al Republicii Moldova nu va mai fi ales în baza punctajului acordat de fiecare membru CSP. Un proiect de lege care prevede excluderea obligativității punctajelor a fost votat de 57 de deputați. potrivit proiectului, procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor CSP.
Proiectul de lege a fost elaborat de Igor Chiriac, deputat al Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Autorul propune modificarea Legii cu privire la Procuratură.
Astfel, candidații la funcția de procuror general vor fi evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale. De integritatea și alte calități personale ale candidaților.
Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus președintelui Republicii Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.
Cine sunt membrii CSP, care vor alege procurorul general
Pe 22 decembrie, la Adunarea Generală a Procurorilor din Republica Moldova, procurorii au ales noua componență a a CSP:
-Dumitru Obadă – din partea procurorilor Procuraturii Generale;
- Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan – din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate;
-Iuri Lealin și Mariana Cherpec vor avea calitatea de membri supleanți.
Președintele Consiliului va fi ales din rândul membrilor procurori la prima ședință a noului Consiliu.
În prezent, procuror general interimar al Republicii Moldova este Ion Munteanu.
„Așteptăm foarte clar deblocarea situațiilor de promovare, pentru a nu avea la nesfârșit funcții interimare. Asigurarea încrederii procurorilor că într-adevăr va exista un organ care pe bune va asigura independența și imparțialitatea procurorilor”, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu.