Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova. Cine sunt noii membri

Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova. Cine sunt noii membri Consiliul Superior al Procurorilor / Sursa foto: csp.md

Adunarea Generală a Procurorilor din Republica Moldova a avut loc vineri, 22 decembrie. Procurorii au ales noua componență a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Cinci noi membri vor face parte din Consiliul Superior al Procurorilor. Alegerea acestora a fost validată în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, unde s-au înregistrat 506 din totalul de 600 de procurori cu drept de vot, din toate subdiviziunile Procuraturii.

Din noua componență a Consiliului Superior al Procuraturii vor face parte: Dumitru Obadă – din partea procurorilor Procuraturii Generale și Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan – din partea procuraturilor teritoriale și a celor specializate.

Iuri Lealin și Mariana Cherpec vor avea calitatea de membri supleanți.

Președintele Consiliului va fi ales din rândul membrilor procurori la prima ședință a noului Consiliu.

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, le-a urat noilor membri „mult succes, voință și perseverență, pentru a schimba spre bine lucrurile în sistemul procuraturii și în societate”.

O misiune grea

Veronica Mihailov-Moraru a apreciat că Adunarea Generală a fost una productivă, iar procurorii au participat activ și cu responsabilitate. „Nu va fi ușor. Dar cu eforturi comune, prin colaborare și dialog constructiv, sunt sigură că vom putea avansa în soluționarea mai multor probleme pe segmentul justiție și anticorupție, dar și cele specifice activității sistemului procuraturii, pentru a-și îndeplini toate responsabilitățile legale cu profesionalism și integritate”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justișiei din Republica Moldova

Sursa foto: Ministerul Justiției-Republica Moldova

Adunarea Generală a Procurilor din 22 decembrie reprezintă continuarea adunării începute pe 23 august 2023. În luna august, Adunarea Generală a Procurorilor a fost convocată după aproximativ trei ani de la ultima ședință. În perioada pandemiei procurorii nu s-au putut întruni din cauza restricțiilor. Ulterior, au așteptat inițierea unui mecanism de evaluare a integrității tuturor candidaților pentru CSP.

Cum s-a votat pentru Consiliul Superior al Procurorilor

Cele mai multe voturi a acumulat Dumitru Obadă. El a revenit zilele trecute de la Strasbourg din funcția de agent guvernamental la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. El a acumulat 413 voturi.

„Cu toți colegii împreună, dacă toți ne vom consolida și vom lucra împreună vor fi și mai puține dosare la Curte. Până la urmă ele ajung la curte pentru că uneori, unii dintre noi mai admit erori în activitate, de asta trebuie să ne concentrăm pe sarcinile care sunt trasate și cu siguranță și la curte vor fi mai puține dosare”, a declarat Dumitru Obadă, citat de tv8.md.

Eduard Panea de la procuratura raionului Leova a fost ales să reprezinte în CSP procuraturile teritoriale. Acesta a obținut 356 de voturi.

„A consolida corpul de procurori la moment în fața procedurilor ce urmează a fi făcute, la fel de a motiva în primul rând procurorii ca să își facă echidistant lucrul și corect și toate garanțiile sociale care trebuie să fie realizate, urmează a fi puse accent și pe acestea”, a menționat membru CSP, Eduard Panea.

Procurorul General Interimar speră la deblocarea posturilor

„Așteptăm foarte clar deblocarea situațiilor de promovare, pentru a nu avea la nesfârșit funcții interimare. Asigurarea încrederii procurorilor că într-adevăr va exista un organ care pe bune va asigura independența și imparțialitatea procurorilor”, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu.