Schimbări în justiția din Republica Moldova. Cine vor fi noii membri ai CSP

Schimbări în justiția din Republica Moldova. Cine vor fi noii membri ai CSP Sursa foto: csp.md

Adunarea Generală a Procurorilor din Republica Moldova are loc vineri, 22 decembrie. Procurorii urmează să aleagă noua componență a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Adunarea Generală a Procurorilor va alege, în componența CSP, dintre următorii candidați care, potrivit deciziilor Comisiei Pre-Vetting, au promovat evaluarea:

- din rândul procurorilor Procuraturii Generale - Iuri Lealin și Dumitru Obadă;

- din rândul procurorilor procuraturilor specializate și teritoriale - Mariana Cherpec, Aliona Nesterov, Eduard Panea, Elena Roșior și Olesea Vîrlan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform art. 69 alin.(3) din Legea cu privire la Procuratură nr.3 din 25.02.2016, cinci membri ai CSP sunt aleși de către Adunarea Generală a Procurorilor din rândul procurorilor în funcție prin vot secret, direct și liber exprimat, după cum urmează:

a) un membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale;

b) patru membri din rândul procurorilor de la procuraturile teritoriale și specializate.

Adunarea Generală a Procurorilor. Mesajul ministrului Justiției

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, i-a îndemnat pe procurori să voteze pentru membri ai Consiliului Superior al Procurorilor profesioniști și integri, care să contribuie la reformarea justiției și combaterea corupției, la creșterea încrederii oamenilor în procuratură.

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justișiei din Republica Moldova

Sursa foto: Ministerul Justiției-Republica Moldova

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru sistemul procuraturii. Are loc continuarea Adunării Generale a Procurorilor, unde urmează să fie aleși membrii Consiliului Superior al Procuraturii, dintre candidații care au trecut evaluarea integrității etice și financiare (pre-vettingul). Îndemn și încurajez toți procurorii să se implice activ în acest exercițiu și să avanseze pentru ca să fie format un organ de auto-administrare cu membri profesioniști și integri, care să contribuie la reformarea justiției și combaterea corupției, la creșterea încrederii oamenilor în procuratură.

Acest lucru este esențial atât pentru țară, cât și în contextul angajamentelor noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Acum, este de datoria fiecăruia, inclusiv a procurorilor, să contribuie ca aceste angajamente să fie realizate. Stimați procurori, societatea are așteptări mari și justificate. Este momentul să demonstrați că vă doriți schimbarea și să puneți umărul ca acest lucru să se întâmple”, a transmis ministrul Justiției.