Procurorul de caz: „Explozia din Mina Uricani a fost iniţiată de un arc electric”

Procurorul de caz: „Explozia din Mina Uricani a fost iniţiată de un arc electric”

Cinci mineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, au pierit în subteran, ieri, după producerea unui accident la Mina Uricani din judeţul Hunedoara. Din primele informaţii, cauza dezastrului ar fi o "deflagraţie de gaz metan provocată de un arc electric". Salvatorii au finalizat operaţiunea de scoatere a victimelor la suprafaţă aseară, în jurul orei 23.30. La scurt timp după ce victimele au fost scoase, în mină a mai avut loc o explozie. Unul dintre salvatori a suferit răni uşoare.

Potrivit procurorului de caz, Augustin Lazăr, de la Parchetul Curţii de Apel Alba, raportul preliminar al medicilor legişti arată că cinci electricieni au avut o moarte violentă, cauzată de intoxicarea cu monoxid de carbon şi de leziunile interne suferinte de victime. Lazăr a adăugat că mai sunt prelevate probe pentru analize, iar concluziile finale vor fi formulate după ce se vor face toate aceste investigaţii. În privinţa cauzelor exploziei, procurorul a arătat că primele concluzii vor fi formulate în zilele următoare, mai ales că de mâine încep audierile salvatorilor care au coborât sâmbătă în subteran. "Una dintre acestea e că deflagraţia s-a produs în urma acumulării de gaz metan, posibil din cauza nefuncţionării instalaţiei de ventilare, explozia fiind iniţiată de un arc electric de la panou sau, pe traseu, la un ventilator. Cert e că deflagraţia a fost iniţiată de ceva. Cea de-a doua explozie indică faptul că poate exista şi altă sursă de iniţiere", explică procurorul Augustin Lazăr. (Mihaela Moraru) La râdul său, şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara Dan Mărculescu a precizat azi dimineaţă că toţi cei cinci mineri au suferit politraumatisme. Între timp, trupurile neînsufleţite ale minerilor au fost ridicate de către rude. "Puteam fi şi eu unul dintre ei, noroc că am fost liber pentru ca era vorba despe o lucrare mai mare şi ar fi putut să mă cheme şi pe mine", ne-a declarat Cristian Nicula, un miner care lucrează la mina unde s-a produs tragedia. Două explozii în subteran Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, o echipă de cinci electricieni a finalizat, în jurul orei 14.30, o intervenţie la un transformator electric, iar la câteva minute după aceea, pe gura pentru evacuarea aerului viciat din zona respectivă s-a observat o dâră de fum, lucru care indică o posibilă explozie urmată de o surpare în subteran, la Orizontul 300.

În jurul orei 19.00, 15 salvatori minieri, şapte de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani şi opt de la Exploatării Miniere Uricani au intrat în subteran.

Cei 15 salvatori au fost împărţiţi în trei echipe de intervenţie. Prima echipă de salvatori a procedat la decuplarea energiei electrice care alimentează Orizontul 300. Situaţia constatată la faţa locului, până la acel moment, (aproximativ ora 19.30 - n.r.) a permis avizarea următoarei etape de intervenţie - continuarea avansării înspre zona în care s-a produs evenimentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvatorii au finalizat operaţiunea de scoatere a victimelor la suprafaţă în jurul orei 23.30. În Mina Uricani a mai avut loc o explozie la scurt timp după ce victimele au fost scoase. Unul dintre salvatori a suferit răni uşoare în timpul acţiunii de salvare. Victimele exploziei din galeriile Minei Uricani aveau vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani.

  • Calotă Cosmin – 37 de ani, inginer conducător formaţie de lucru, căsătorit, fără copii
  • Cucu Marian – 41 de ani – electrician, şef de echipă, căsătorit (soţie casnică), un copil în vârstă de 20 de ani
  • Borc Hici Cornel – 36 de ani, electrician, căsătorit, un copil de 8 ani
  • Stoi Iulian – 36 de ani, căsătorit, doi copii
  • Nădrag Ion – 36 de ani, electrician, căsătorit

Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Constantin Jujan, spune că nu poate emite nicio ipoteză referitoare la cauza care a produs accidentul în urma căruia cei cinci eletricieni minieri şi-au pierdut viaţa.

"În jurul orei 21.15 minute, echipele de salvatori au ajuns în zona afectată de incident. Cele cinci persoane acidentate nu mai erau în viaţă. (...) Nu se cunoaşte cauza care a condus la producerea acestui eveniment. O comisie formată din procurori şi inspectori de muncă începe o anchetă pentru a stabili cauzele şi împrejurările care au dus la producerea acestui accident colectiv", a declarat Jujan.

În plus, directorul CNH Petroşani respinge acuzele venite din rândul unora dintre mineri, care spun că echipamentele instalate în galerii pentru a măsura concentraţia de gaz metan ar fi prea învechite pentru a afişa corect concentraţiile reale, sau chiar "măsluite".

"În 2009 şi anul trecut, am făcut investiţii serioase în echipamente de securitate în mină. Sunt aparate de control care se utilizează în mineritul din Europa şi care sunt produse de firme de renume. După ce se vor stabili cauzele accidentului, se vor stabili şi vinovaţii, pentru că aşa se procedează de fiecare dată. Nu pot emite o ipoteză referitoare la cauzele care au dus la producerea acestui eveniment. În 2010, CNH nu a avut niciun accident mortal, primul an fără accidente mortale din toată istoria mineritului în Valea Jiului. Nu e vorba de dotări învechite, se lucrează cu un echipament caracteristic metodelor de exploatare, sunt condiţii pentru o activitate în condiţii de siguranţă", a explicat oficialul.

Jujan a mai precizat că familiile victimelor vor primi compensaţii băneşti, iar membrii acestora se vor putea angaja în cadrul Companiei.

Arc electric în gaz metan

Procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba şi specialişti ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au început deja ancheta. Într-o primă fază, verificările vor viza legalitatea activităţilor derulate în momentul accidentului şi cauzele tehnice ale accidentului.

"Există o primă versiune în ceea ce priveşte cauza tehnică şi anume o deflagraţie de gaz metan provocată de un arc electric, dar această versiune urmează să fie analizată mai în detaliu de ITM. Raportat la cauzele tehnice se va putea discuta şi despre eventuale vinovăţii. Investigaţiile făcute în acest moment sunt pentru a înţelege maniera în care s-a produs evenimentul", a declarat Augustin Lazăr, procuror general - adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba.

  • Recent, mina Uricani a fost inclusă de guvern pe lista celor care urmează să fie închise, alături de minele Vulcan şi Petrila.

BILANŢ Socrul unui miner dispărut în tragedia de ieri de la mina Uricani a afirmat că "din pacate, accidentele mortale în Valea Jiului au devenit o normalitate".  În Valea Jiului, sute de oameni şi-au găsit sfârşitul în accidente în subteran. Cele mai mari tragedii petrecute în mine:

  • 7 iunie 1920: avea loc cel mai grav accident din istoria mineritului românesc - la Anina, 217 oameni au fost omorâţi de patru explozii în camerele de depozitare ale minei;
  • 29 noiembrie 1980: la Livezeni s-a produs o explozie de metan. 53 de mineri au murit, alţi 24 au fost răniţi. Cauzele: „Deficienţe în aeraj, întreţinerea şi exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor“;
  • 18 februarie 1982: 14 mineri au murit la Petrila, iar 15 au fost răniţi după aprinderea prafului de cărbune. Cauza: adoptarea unei tehnologii de lucru necorespunzătoare;
  • 22 martie 1986: o explozie a ucis 17 oameni, în Mina Vulcan. Alţi opt oameni au murit a doua zi, în timp ce încercau să determine cauzele primului accident;
  • 26 iulie 1996: trei mineri şi-au pierdut viaţa în timpul unei intervenţii la puţul de aeraj al Minei Petrila. Ei au căzut de la o înălţime de peste 40 de metri, după ce platforma pe care se aflau s-a rupt;
  • 12 septembrie 1996: la Mina Petrila, o deflagraţie cauzată de explozivul folosit pentru sfărâmarea unui bloc de steril a cauzat moartea a patru oameni şi rănirea unuia;
  • 7 august 2001: un accident cauzat de o explozie de gaz metan produce moartea a 14 mineri, în Mina Vulcan.
  • 15 mai 2002: 10 persoane şi-au pierdut viaţa, în aceeaşi exploatare, în urma unei deflagraţii. Alţi patru mineri au fost răniţi.
  • 15 noiembrie 2008. 13 persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite la mina Petrila, judeţul Hunedoara.