DNA a reținut încă doi suspecți în cazul de mită de la ISCTR Cluj. Printre ei și un viceprimar
- Cristian Raducanu
- 5 octombrie 2023, 19:34
Procurorii DNA au reținut încă doi suspecți în cazul în care șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj este acuzat de favorizarea mai multor transportatori și obținerea de foloase necuvenite.
Până acum au fost reținuți șeful instituției și alți doi inspectori de trafic rutier în timp ce viceprimarul unei comune din Bihor alături de alți trei inspectori ISTCR Cluj sunt cercetați sub control judiciar.
Suspecții sunt acuzați că au favorizat mai multe firme de transport prin furnizarea de informații privind controalele și nesancționarea operatorilor economici pentru încălcarea legii.
DNA a extins ancheta privind neregulile de la Cluj
DNA a precizat astăzi, 05 octombrie, prin biroul teritorial din Cluj că s-a dispus începerea urmării penale și arestarea pentru 24 de ore a suspecților Ioan Orha și Cristian Viorele. Anterior arestării, ambii au ocupat funcția de inspector de trafic în cadrul ISCTR Cluj. Funcționarii sunt acuzați de luar de mită în formă continuată. Pe numele lui Ioan Orhas au fost emise mai multe capete de acuzare printre care abuz în serviciu și obținerea de foloase necuvenite în formă continuată.
Totodată, în același dosar, magistrații au dispus începerea acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de inculpații Sorin Gelu Baicu, Mircea Mihai Pop și Vasile Șofron, de asemenea inspectori de trafic rutier în cadrul ISCTR Cluj.
În cazul persoanelor amintite anerior, acuzațiile reținute de procurori sunt: folosirea în orice mod, direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicului larg, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, şi abuz în serviciu. Procurorii au mai dispus măsura controlului judiciar pentru Florin Mădălin Popovici, viceprimarul comunei Sârbi din Județul Bihor.
Acuzațiile care se impută inspectorilor ISCTR Cluj
”Infracţiunile reţinute în sarcina celor cinci inspectori de trafic rutier ar fi fost comise tot în legătură cu «protecţia» asigurată mai multor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care aceştia urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depăşirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenţei de transport, etc.)”, a arătat DNA.
Țepele ar fi primit în august 2021 și noiembrie 2022 de la un om de afaceri materiale de construcții în valoare de 2.856 de lei și suma de 5.000 de euro. Bogdan Ștefan Durela, Cristian Viorel Țepele și șeful ISCTR Cluj vor fi duși în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit stiripesurse.ro.
”În prezenta cauză se desfăşoară cercetări, cu privire la modalitatea în care, în perioada 2021-2023, funcţionari din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, printre care şi suspecţii Durlea Bogdan Ştefan şi Zehan Florin Mihai, ar fi «protejat» mai multe societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depasirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licentei de transport, etc.)”, arăta DNA, într-un comunicat de presă.
Anchetatorii au explicat că o parte dintre funcționari printre care și Zehan ar fi pretins și primit mai multe sume de bani și foloase necuvenite care nu pot fi cuantificate. În primăvara acestui an, Durlea ar fi primit de la un subaltern anumite bunuri pentru exercitarea atribuțiilor privind numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni.
„În cursul anului 2023, suspectul Durlea Bogdan Ştefan, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi şi ar fi încasat diverse sume de bani”, au adăugaut anchetatorii.