Procuror exclus din magistratură. I-a amendat cu rea credință pe doi polițiști care își făcuseră datoria. Detalii din dosar

Procuror exclus din magistratură. I-a amendat cu rea credință pe doi polițiști care își făcuseră datoria. Detalii din dosar Sursa Foto: Arhiva EVZ

Consiliul Superior al Magistraturii a aplicat sancțiunea maximă procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu, de la Parchetul Slobozia, și anume excluderea din magistratură

Membrii Secției de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au ajuns la concluzia că procurorul Vasilescu și-a îndeplinit funcția cu rea credință.

Concret, acuzația adusă lui Vasilescu se referă la faptul că magistratul i-a amendat, din răzbunare, pe doi polițiști de la Poliția Rutieră Slobozia, cu câte 5.000 de lei, doar pentru că aceștia și-au făcut datoria.

Pentru această faptă, procurorul Vasilescu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, la Curtea de Apel București, unde a fost achitat în anul 2020.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorul care a judecat dosarul a ajuns la concluzia că nu este vorba de o faptă penală, ci de o încălcare gravă a Statului Magistraților.

”Este vorba despre o interpretare și o aplicare greșită/distorsionată a legii, conduită care s-ar putea circumscrie, mai degrabă, abaterii disciplinare a exercitării funcției cu rea-credință,..., pentru care, de altfel, împotriva acestuia a și fost exercitată acțiunea disciplinară, în prezent suspendată, conform celor anterior menționate”, se arată în sentința de achitare a procurorului Vasilescu.

Pentru ce a fost exclus din magistratură

La data de 18 ianuarie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus trimiterea în judecată a procurorului Vasilescu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Acuzația se referă la o faptă comisă la data de 3 iulie 2018, când magistratul a fost depistat în trafic, în timp ce conducea un autoturism cu o viteză de 87 de km/h, pe un sector de drum unde viteza maxim permisă era de 50 de km/h.

Echipajul de poliție era compus agenții de poliție Mocan Ionel și Răducan Gabriel Ion.

În momentul în care i s-au solicitat actele de identitate și permisul de conducere, procurorul s-a legitimat și a spus că este magistrat.

”Agenți de poliție rutieră, membrii ai echipajului rutier care l-au oprit în trafic pe inculpat, au susținut că acesta li s-ar fi adresat cu apelativul „nesimțiți", în contextul în care ei au rămas fermi în hotărârea de a întocmi procesul verbal de constatare a contravenției, raportat la faptele constatate cu prilejul controlului efectuat atât în trafic cât și asupra documentelor autoturismului”, se arată în sentința Curții de Apel București.

După verificarea actelor autoturismului, polițiștii au descoperit că inspecția tehnică era expirată, drept pentru care au aplicat o nouă amendă, fiind reținute și plăcuțele de înmatriculare.

I-a amendat cu câte 5.000 de lei

Acest fapt l-a enervat la culme pe procurorul Vasilescu, care a mers la birou unde a inventat că cei doi polițiști l-au împiedicat să-și desfășoare activitatea.

Vasilescu a scris o plângere penală, după care i-a amendat pe cei doi polițiști cu câte 5.000 de lei, fiecare.

”În continuare, după ce a formulat plângerea penală anterior menționată, inculpatul Vasilescu Mihai, în calitate de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, a emis la data de 02.11.2018, ordonanța  prin care a aplicat persoanelor vătămate ..., agenți de poliție în cadrul Serviciului Rutier al IPJ Ialomița, câte o amendă judiciară în cuantum de 5.000 lei (maximul legal), pentru fiecare, pentru săvârșirea abaterii judiciare, constând în aceea că la data de 03.07.2018, orele 11.35, l-au oprit în trafic, în timp ce se deplasa pe DN2A, dinspre București spre Slobozia și l-au sancționat contravențional pentru depășirea limitei de viteză și circulația cu un autoturism având inspecția tehnică periodică expirată, reținându-i certificatul de și plăcuțele de înmatriculare, cu eliberarea unei dovezi fără drept de circulație, ceea ce l-a împiedicat să-și mai continue drumul și să soluționeze dosarul nr.498/P/2017 pe care îl avea în lucru”, se mai arată în sentință. Despre acest subiect au scris și jurnaliștii de la luju.ro.