Evenimentul Zilei > Justitie > Un procuror DIICOT RUPE tăcerea și schimbă TOTUL! Noi INREGISTRĂRI incredibile cu Berbeceanu
Un procuror DIICOT RUPE tăcerea și schimbă TOTUL! Noi INREGISTRĂRI incredibile cu Berbeceanu

Un procuror DIICOT RUPE tăcerea și schimbă TOTUL! Noi INREGISTRĂRI incredibile cu Berbeceanu

Seria dezvăluirilor de la Kronospan, dosar de siguranță națională din mafia lemnului, continuă. După ce luni Antena 3 a difuzat o înregistrare incredibilă cu domnul comisar Traian Berbeceanu, fost șef al BCCO Alba, care i se destăinuia procurorului DIICOT, Costel Chirilă, că a fost nevoit să închidă dosarul ce viza compania din lipsă de resurse, doar o zi mai târziu un procuror DIICOT rupe tăcerea.

Într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureșan, a vorbit despre motivele care l-au făcut să îl ancheteze pe comisarul Traian Berbeceanu

Conform spuselor lui Mureșan, mai mulți oameni de afaceri din Hunedoara ar fi prejudiciat statul prin evaziune fiscală. Aceștia au avut acces la informații secrete din interior, în baza cărora au reușit să ascunde parte din afaceri. ”Niciun din echipa care lucra în această fază nepublică a dosarului nu ar fi putut transmite informația cu privire la percheziții fără implicarea principalului coordonator al firmelor intermediare. Pentru că acesta se știa că e vizat.

Singura persoană căreia i-a fost transmisă astfel informația a fost domnul Berbeceanu Traian, cu ocazia transmiterii autorizației de percheziție. La început nu am solicitat măsuri de interceptări pe domnul Berbeceanu pentru că, prima deconspirare, chiar dacă ne ducea cu gândul la Berbeceanu, văzând relațiile apropiate dintre el și acel intermediar, am crezut că s-a realizat din greșeală”, a spus Ioan Mureșan, despre cursul investigațiilor în dosarul referitor la fraudarea TVA-ului.

Peste câteva luni, procurorii fac noi verificări, însă Traian Berbeceanu nu a mai fost informat. În timpul filajului, anchetatorii au putut observa mașina comisarului Berbeceanu în proximitatea companiilor vizate de anchetă.

Așadar, în urma supravegherii operative, se constată că ”în intervalul orar 10.23-11.00, Cupețiu Dorin și Berbeceanu Traian erau prezenți în aceleași locații, după cum urmează:

– în data de 5.10.2012, în intervalul 10.23 – 11.00 la sediul social al SC COMSID SRL Deva, jud Hunedoara.

– în data de 7.10.2012 în intervalul orar 12.06-12.41, în zona parcării hipermarketurilor Metro și Praktiker din municipiul Deva”, a declarat Mureșan la Antena 3. 

Înregistrarea cu Berbeceanu 

 

Comisarul Berbeceanu este înregistrat într-un dialog cu un procuror, în care acesta este întrebat cum stă treaba în dosarul în care este implicată compania Kronospan.

„Nu am putut fizic să mai facem față. Lucram cu SRI-ul, pe siguranță națională. S-a dat sențintă și…”,  a declarat procurorul Costel Chirilă, procurorul DIICOT Alba, într-un dialog telefonic cu Berbeceanu, prezentat de Antena 3.

„Trebuia foarte multă activitate fizică pe teren, Trebuiau oprite camioane și nu se putea face. E foarte mult de muncă și nu ai cu ce să te duci! Cu ce să te duci. Nu putem merge cu Loganurile. Trebuie mașini de teren acolo, cum să te duci cu Loganurile?! Aș vrea să-l redeschidem, dar mai la toamnă…așa”, a mai spus procurorul DIICOT Alba, făcând referire la dosarul în cauză. Dosarul a fost ulterior închis.

Potrivit prezentatorului emisiunii, în ultimii 20 de ani, suprafața de pădure care a fost tăiată din România echivalează cu suprafața Bucureștiului, mai exact 400.000 de hectare. Este vorba despre o mafie care „toacă” 500 de milioane de euro anual, potrivit dezvăluirilor Antena 3. Din înregistrare se înțelege de ce se încerca clasarea unui dosar care presupune închiderea unei companii care face sute de milioane de euro pe an din afacerea cu lemnul tăiat din România.

Un documentar prezentat de RISE PROJECT, prezintă filiara prin care pădurile din România sunt decimate în mod ilegal și scandalul în care compania a fost implicată. Potrivit dezvăluirilor făcute de Rise Project, compania Schweighofer ar procura lemn din România tăiat în mod ilegal prin intermediul unor interlopi din țară.

Citește și: