Procesul istoric s-a amânat: Prinţul Paul s-a prezentat la Înalta Curte, Regele şi-a trimis avocaţii

Procesul istoric s-a amânat: Prinţul Paul s-a prezentat la Înalta Curte, Regele şi-a trimis avocaţii

La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a judecat astăzi prima etapă dintr-un proces istoric. Este vorba de luarea unei decizii în ceea ce priveşte o acţiune "exequatur", recunoaşterea unei hotărâri luate de o instanţă străină: Prinţul Carol Mircea să fie recunoscut şi în România ca fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, urmare a unei decizii definitive şi irevocabile, luată în 1955, în Portugalia.

UPDATE 12.15: Prinţul Paul a spus că-şi menţine promisiunea făcută: dacă va câştiga procesul, va dona Castelul Peleş statului. El a mai spus că un rege n-ar trebui să intre în politică, însă dacă ar veni o propunere de la un partid mare, şi-ar reconsidera poziţia. UPDATE 12.00: Procesul s-a amânat pentru 31 ianuarie 2012, pe motivul că judecătorii nu au avut confirmarea că una dintre moştenitoare, domiciliată în Marea Britanie, ar şti că este citată în proces. Avocatul Prinţului Paul a declarat că moştenitoarea din Anglia nu are calitate procesuală şi că a fost citată în cauză în mod eronat. În replică, avocaţii Regelui Mihai susţin că, dacă acţiunea nu este continuată de toţi moştenitorii, procesul se închide. Moştenitoarea din Anglia, au mai spus avocaţii Regelui, ar trebui să confirme că refuză să participe la proces. Pentru 31 ianuarie 2012, aceasta va trebui să fie citată conform regulamentului din Prlamentului European. UPDATE 11.30: Judecarea procesului dintre Prinţul Paul de România şi Regele Mihai I a fost amânată pentru 31 ianuarie anul viitor. UPDATE 10.30: La instanţa a sosit Prinţul Paul de România însoţit de avocaţi. Casa Regală a trimis doar apărătorii.

Astăzi s-ar putea hotărî dacă Prinţul Carol Mircea este recunoscut şi în România drept fiu legitim al Regelui Carol al II-lea, urmare a unei decizii definitive şi irevocabile luată în 1955 în Portugalia şi recunoscută de instanţele din Franţa şi Marea Britanie.

În anii '50 şi '60, tribunalele din trei state europene au decis ca averea Regelui Carol al II-lea al României să fie împărţită în mod egal între cei doi fii ai săi, Carol Mircea şi Mihai, fiecăruia revenindu-i 37,5% - şi ultima sa soţie, Elena Lupescu, care ar fi avut dreptul la 25%.

Ulterior, Prinţului Paul, fiul lui Carol Mircea, i-a revenit şi partea moştenită de văduva Regelui, în total, 62,5% din averea Casei Regale. Astfel, dacă Prinţul Carol Mircea va fi recunoscut drept fiu legitim al lui Carol al II-lea, se schimbă ordinea la împărţirea moştenirii regale. CITIŢI ŞI:

  • Şocul care ar putea bulversa Casa Regală