Probleme tot mai mari în Republica Moldova din cauza acestui tip de cancer

Probleme tot mai mari în Republica Moldova din cauza acestui tip de cancer Caner de prostată. Sursa Foto: Dreamstime.com

Probleme tot mai mari în Republica Moldova, pentru că și aici, la fel ca și în alte țări, sunt semnalate tot mai multe cazuri de cancer de piele. Datele publicate de oficialii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică prezintă situația alarmantă în această privință.

Această afecţiune este una dintre cele mai răspândite forme de cancer în întreaga lume, iar expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete este principalul factor de risc în declanşarea acestuia. Pentru a trage un semnal de alarmă, autoritățile din Republica Moldova vor iniţia, in premieră, o campanie de conştientizare.

A crescut numărul cazurilor de cancer de piele în Republica Moldova

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în Republica Moldova, în 2021, au fost depistate peste 880 de cazuri de cancer de piele non-melanomic, iar în 2022, aproape 980 de cazuri. În creştere este şi melanomul malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele. În 2021 au fost depistate peste 120 de cazuri, iar în 2022 peste 140.

Incidența cancerului de piele non-melanomic

Ne puteți urmări și pe Google News

2021- 883 de cazuri 2022- 979 de cazuri

Incidența cancerului de piele melanomic

2021- 123 de cazuri 2022- 143 de cazuri

Razele ultraviolet, chiar și cele de la saloanele de bronzat sunt factori declansatori. Specialiştii recomandă să limităm timpul de expunere la soare la orele amiezei, să purtăm îmbrăcăminte de protecţie, ochelari şi pălării de soare. În cazul în care aţi observat modificări ale pielii, inflamaţie sau sensibilitate, consultaţi un medic dermatolog cât mai curând posibil.

„Avem arsurile solare, fotoîmbătrânirea, care este cauzată de distrugerea ţesutului conjunctiv, astfel pielea îşi pierde din fermitate şi din elasticitate. Apar petele pigmentare, sunt distruse vasele sangvine, până la complicaţii mult mai grave cum ar fi cancerul de piele. Noi recomandăm neapărat să utilizăm factorul de protecţie solară care este prezent în creme, loţiuni şi să nu uităm de o alimentaţie echilibrată, bogată în antioxidanţi şi desigur consumul de apă”, spune Mariana Carabadjac, cosmetolog.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anual, la nivel global, sunt depistate peste 2 milioane de cazuri de cancer non melanomic şi peste 130 de mii de cazuri de cancer de piele melanomic. Campania organizata in Republica Moldova pentru constientizare acestei afectiuni este susţinută de Fundaţia pentru Cancerul de Piele şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, conform TVR Moldova.