Circa 10.000 de voluntari din cei 80.000 înregistraţi pentru Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice de la Tokyo, programate în această vară, au renunţat la rolul lor, conform canalului nipon NHK, citat de DPA.

În pofida pierderii unui număr însemnat de voluntari, organizatorii japonezi nu se aşteaptă să se confrunte cu probleme având în vedere absenţei fanilor străini şi limitarea participanţilor la Olimpiadă.

Majoritatea japonezilor doresc amânarea sau anularea Olimpiadei de vară din cauza creşterii numărului de infectări şi a ratei slabe de vaccinare din ţară, de sub 5%. Starea de urgenţă din cele mai populate prefecturi, inclusiv Tokyo, a fost prelungită până la finele lunii iunie.

Organizatorii japonezi şi Comitetul Internaţional Olimpic susţin că pot asigura desfăşurarea în siguranţă a Jocurilor Olimpice, printr-o serie de măsuri stricte de igienă şi de protocoale sanitare.

Spectatorii vor participa doar cu teste PCR

În ipoteza în care spectatorii locali vor fi admişi la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august), ei ar putea fi obligaţi să prezinte un rezultat negativ la testul anti-Covid sau un certificat de vaccinare, a afirmat, luni, un jurnal nipon, citat de AFP.

Aclamaţiile şi consumul de hrană sau de alcool vor fi, totodată, interzise în virtutea unui proiect guvernamental în curs de finalizare, a adăugat cotidianul conservator Yomiuri, care citează responsabili guvernamentali ce au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Organizatorii au decis, deja, în luna martie să interzică venirea spectatorilor din străinătate, o premieră în istoria mişcării olimpice şi urmează să se pronunţe în iunie dacă spectatorii rezidenţi în Japonia vor putea intra în site-urile competiţiilor şi în ce limită.

Conform Yomiuri, un serviciu de securitate va supraveghea comportamentele suporterilor, susceptibili de a fi expulzaţi sau interzişi dacă nu respectă regulile.

„Acest plan vizează oprirea propagării cazurilor de infectare pe durata Jocurilor graţie unor contra-măsuri stricte”, a mai relatat jurnalul.

În acest cadru, spectatorii ar putea fi obligaţi să prezinte un certificat de vaccinare sau să producă un rezultat negativ la un test de depistare efectuat în cursul săptămânii ce precede accesul lor în site-ul de competiţie.

De asemenea, ei vor trebui să poarte măşti şi să completeze fişe de control sanitar, iar testele vor fi efectuate pe cheltuiala spectatorilor, conform Yomiuri.

Până în acest moment, aproximativ 25 la sută din populaţia japoneză (125 milioane persoane) a primit două doze de vaccin, iar guvernul nipon este criticat pentru lentoarea aplicării programului de vaccinare, care contribuie la un climat anti-Jocuri.

Organizarea competiţiei polisportive continuă să fie subiect de dezbatere în arhipelag, unde o mare parte este în stare de urgenţă din cauza unui al patrulea val de Covid-19.