Probleme mari cu cardurile de sănătate. Cozi și aglomerație medici. Un nou focar de Covid-19?!

Probleme mari cu cardurile de sănătate. Cozi și aglomerație medici. Un nou focar de Covid-19?!

Reintroducerea cardurile de sănătate în sistemul medical a provocat blocarea sistemelor informatice, ducând astfel la crearea unor cozi imense în fața cabinetelor medicale.

Pentru consultațiile în cabinetul medicului de familie sau în ambulator este din nou obligatorie validarea cardului de sănătate, suspendată până acum din cauza pandemiei de coronavirus.

Începând din 1 octombrie, doar consultațiile la distanță, prin telefon sau online, mai pot fi acordate fără folosirea cardului. 

Casa de asigurări s-a răzgândit la scurt timp după ce le promisese medicilor că validarea cardului nu va fi obligatorie până la 31 decembrie.

Mai mult, atrag atenţia că reintroducerea obligativității utilizării cardului va duce la blocaje ale sistemului informatic, timpi crescuți de așteptare a pacienților în cabinete, risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 dar și cu virusurile gripale și alte virusuri în sezonul de iarnă.

Ei cer Ministerului Sănătății și CNAS renunțarea la această măsură, până la finalul anului.

De partea cealaltă, Casa de Asigurări de Sănătate invocă gestionarea cât mai eficientă a fondurilor din sistem.

La doar o zi după reintroducerea cardului de sănătate, mulți pacienți din Iași care aveau nevoie de medicamente compensate au fost întorşi din drum pentru că sistemul informatic s-a blocat.

La cabinete s-au format cozi pentru că medicii au fost nevoiţi să stea şi câte o oră pentru a verifica fiecare card în parte.

Medicii de familie avertizează: dacă va fi din nou obligatoriu cardul de sănătate la consultaţii, există riscul de noi îmbolnăviri.

Cel mai mare risc, spun medicii, îl reprezintă staționarea bolnavilor în spații înguste, așa cum se întâmplă în cele mai multe cabinete.

Autoritățile au renunțat la obligativitatea cardului de sănătate la sfârșitul lunii martie, în timpul stării de urgență, iar ulterior măsura a fost prelungită, scrie TVR.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News