Se dau bani buni de la stat în pandemie! Nelu Tătaru a dat vestea! Mii de români vor beneficia

Se dau bani buni de la stat în pandemie! Nelu Tătaru a dat vestea! Mii de români vor beneficia

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat joi că se află în pregătire o hotărâre de guvern pentru acoperirea concediilor medicale care nu au fost date în perioada celor două săptămâni de vid legislativ din timpul pandemiei de COVID-19.

"Se pregăteşte o hotărâre de guvern în acest sens. Casa (n.r. CNAS) a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical. Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie", a declarat Tătaru, potrivit Agerpres.

Potrivit informaţiilor prezentate de Ministerul Sănătăţii, în cele două săptămâni de vid legislativ, au cerut externarea peste 900 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, iar alte peste 3.000 de persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus au refuzat internarea.

Consecința acestei decizii a fost că, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, a urmat o perioadă de circa două săptămâni în care persoanele bolnave de Covid-19 nu au mai putut fi obligate să intre în carantină sau izolare fără acordul lor.

Judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.

Curtea Constituţională a României declarat neconstituționale instituirea carantinei și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru. Judecătorii CCR au reproșat măsurilor luate de guvern că ar fi lipsite de claritate şi previzibilitate, că ar avea „un caracter incert şi dificil de anticipat” și că nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Mai mult, CCR a spus că instituirea carantinei în România, prin OMS, ar echivala cu privarea de libertate și ar însemna o restrângere a drepturilor fundamentale. Și pentru că privarea de libertate nu poate fi stabilită decât prin lege, atunci CCR a decis că și Ordinul de ministru prin care s-au stabilit condițiile carantinării este neconstituțional.

Consecința acestei decizii a fost că, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, în lipsa unei legi, a urmat o perioadă de circa două săptămâni în care persoanele bolnave de Covid-19 nu au mai putut fi obligate să intre în carantină sau izolare fără acordul lor. PSD a tergiversat adoptarea legii în parlament.