Proiectul prin care alegaerile pentru primari ar fi urmat să se desfășoare, din nou, în două tururi de scrutin, a fost respins în Senat.

Legea care modifică prevederile legii electorale va ajunge la Camera Deputaților, care este cameră decizională pentru acest proiect legislativ.

Senatorii au respins propunerea USR cu 47 de voturi contra și 33 de voturi pentru. Proiectul prevedea un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor dacă niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea. Turul doi urma să se organizeze la două săptămâni de la primul tur de scrutin. 

De asemenea, doar primii doi candidați urma să intre în al doilea tur de scrutin, urmând ca primar să devină candidatul cu cele mai multe voturi în al doilea tur.

Probleme politice

Alegerea primarilor în două tururi este susținută, pe lângă PNL, de USR și PMP, dar și de ALDE și Pro România. Singurele formațiuni care se opun acestei modificări sunt PSD și UDMR.

Scimbarea modalității de alegere a edililor locali este un subiect fierbinte în aceste zile, având în vedere că votul în două tururi pentru primari este una dintre măsurile de care alianța USR-Plus condiționează susținerea unui guvern condus de Ludovic Orban, lider al PNL și premier desemnat de președintele Klaus Iohannis.

„PNL a înaintat propunerea pentru organizarea alegerilor locale în două tururi. Mai există un proiect inițiat de PMP care susține acest lucru. PNL a înaintat în Parlament proiect de lege de desființare a secției speciale”, declara, în urmă cu o zi, Ludovic Orban.

Pe de altă parte, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, în timpul consultărilor de la Cotroceni, că nu va susține noul guvern dacă va modifica legea alegerilor locale și se va reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Și Adrian Țuțuianu, unul dintre liderii Pro România, a arătat că susținerea unui Cabinet Orba depinde, printre altele, de revenirea la alegerea primarilor în două tururi. „Și noi dorim alegeri pentru primari în două tururi, dar cred că, înainte de asta, Guvernul care vine trebuie să rectifice bugetul, pentru că ministere, instituții publice, autoritățile locale nu au banii necesari pentru ultimele două luni ale anului, trebuie să întocmească un proiect de buget și să vedem cu ce buget și cu ce priorități vin pentru anul viitor. Susținem ca prioritate absolută investițiile în infrastructura mare. În al treilea rând, trebuie să discutăm despre OUG 114, care trebuie abrogată în bună parte, nu în integralitatea ei”, a spus Țuțuianu.

Citește și: PNL, USR şi ALDE susţin revenirea la alegerea primarului în două tururi. Inițiativa PMP

Orban, primele declarații despre echipa guvernamentală. Iohannis l-a desemnat premier