UPDATE 3 – Ludovic Orban a vorbit despre echipa guvernamentală.

Reporter: Să ne spuneţi în primul rând dacă v-aţi gândit la o echipă, cine ve face parte din noul guvern?
Ludovic Orban: Cu siguranță…
Reporter: Nume, dacă se poate.
Ludovic Orban: PNL are foarte mulți oameni competenți, cu experiență, cu un background profesional potrivit, integri, oameni oneşti, care sunt pregătiți să servească interesul public.
Reporter: Pe cine v-aţi gândit să nominalizaţi la Ministerul Internelor, Ministerul Justiţiei – sunt ministere unde sunt probleme în aceste momente…
Reporter: La Ministerul Finanţelor, un minister important..
Ludovic Orban: După cum bine știți, am parcurs primul pas în învestirea guvernului, şi anume desemnarea persoanei care este investită să formeze guvernul. Pașii următori sunt negocierile politice. Nu pot să vă prezint înainte de debutul acestor negocieri politice nume de candidați, pentru că în aceste discuții pe care le vom purta cu toate formațiunile politice care sunt participante la efortul de susținere a moțiunii de cenzură și alături de care am dat jos guvernul PSD, nu putem ști exact care sunt toate condițiile, ce formațiuni politice își doresc să intre la guvernare, de asemenea ce elemente doresc să introducă în programul de guvernare pentru susținerea guvernului. Ca atare, nu îmi cereţi nume! În momentul în care vom finalizat negocierile politice vom prezenta lista cabinetului.
Reporter: Un calendar al consultărilor mai clar!
Reporter: Consultările încep de mâine?
Ludovic Orban: Am convocat liderii de grup și alte persoane responsabile în derularea procesului de negociere și acum definim calendarul care, evident, va depinde de disponibilitatea de timp și de întâlnirile pe care le vom stabili cu formațiunile politice pe care le avem în plan ca să discutăm cu ele.
Reporter: /…/ Victor Ponta să vă susţină în Parlament, pentru că există informația că în acest moment s-ar discuta despre un schimb: Victor Ponta ar cere, ca să susțină un guvern condus de dumneavoastră, să îl voteze în parlament, și ar dori șefia Camerei Deputaților. Veți fi dispuși să faceți un astfel de…?/amirea
Ludovic Orban: Nu pot să vă dau un răspuns pentru o presupunere. Vom vedea, în cadrul discuţiilor pe care le vom purta în perioada următoare, care sunt punctele de vedere, opiniile posibililor parteneri şi, în funcţie de asta, vom lua deciziile care se impun.
Reporter: Este pregătit Partidul Naţional Liberal şi pentru eventualitatea în care, să spunem, nu se poate obţine această majoritate şi primul guvern liberal ar putea să pice la votul de investire?
Ludovic Orban: Eu sunt optimist. Deja, faţă de moţiunea de cenzură, am câştigat zece voturi.
Reporter: Sunt negocieri grele, pentru că sunt condiţii diferite şi contradictorii.
Ludovic Orban: Ascultaţi-mă..
Reporter: Exact. Am văzut legea primarilor în două tururi…
Ludovic Orban: … Partidul Naţional Liberal a înaintat proiect de lege, care se află în dezbaterea Parlamentului, pentru alegerea primarilor în două tururi. Ca atare, evident, că Partidul Naţional Liberal susţine acest proiect de lege, din moment ce noi l-am înaintat.
Reporter: UDRM /…/
Ludovic Orban: Se vor manifesta în votul la Parlament.
Reporter: Câte ministere va avea noul Executiv, până la urmă?
Ludovic Orban: Mult mai puţine decât ministerele care au fost.
Reporter: Vor fi 16 ministere?
Ludovic Orban: Exact cum v-am spus, noi plecăm la negocieri cu numărul de ministere pe care l-am anunţat. Vom vedea, în cursul negocierilor, pentru că este posibil să discute şi structura guvernului în discuţiile care vor avea loc în viitorul apropiat. Vom ajunge la forma finală. Ne dorim un guvern de – repet – 15, maximum 16 ministere şi cred că aşa va fi.
Reporter: PSD ameninţă, în momentul de faţă, că va boicota şedinţa de investire, tocmai pentru a asigura lipsa de cvorum. Înţeleg că şi unele partide, dacă nu ajung la înţelegere cu Partidul Naţional Liberal, ar putea să opteze pentru această situaţie. Am putea să avem, să repetăm, situaţia din 2009, când a durat 4 luni până am avut un vot.
Ludovic Orban: Eu am încredere că partenerii care au contribuit, alături de noi, la oprirea PSD-ului, la căderea Guvernului, vor fi deschişi şi că vor înţelege necesitatea pe care o are România în momentul de faţă, de a avea un guvern legitim, un guvern stabil, un guvern care să rezolve marile probleme cu care ne confruntăm astăzi. Pentru că orice întârziere în investirea guvernului, prin indiferent ce mijloace se produce, nu face altceva decât să perpetueze la putere PSD, să o menţină la Palatul Victora pe Vasilica Viorica Dăncilă şi sunt convins că, aşa cum peste 80% dintre cetăţenii români şi-au dorit căderea acestui guvern, astăzi sunt şi mai mulţi cei care îşi doresc să nu mai stea nicio zi în plus acest guvern care a căzut prin moţiune de cenzură, care nu mai are nicio legitimitate să guverneze şi, care, după cum vedeţi, prin toate ministerele se ţin de prostii, pe ultima sută de metri şi încearcă să, fie să-şi planteze oameni în funcţii din clientela politică, fie încearcă să forţeze funcţionărimea să ia decizii contrare legii, fie angajează cheltuieli bugetare pentru care nu există resurse financiare. Orice se întâmplă rău, din momentul în care se tergiversează procedural învestirea guvernului sau nu este învestit guvernul, este şi răspunderea celor care nu susţin învestirea guvernului.

UPDATE 2 – Președintele României a ieșit la declarații alături de liderul PSD Ludovic Orban.

Klaus Iohannis: „Bună ziua! Acum puține zile a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul pesedist și este foarte bine așa, fiindcă PSD-ul, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD-ul a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Acest lucru a fost, până la urmă, constatat de toate partidele din opoziție și în acest fel a fost posibilă moțiunea de cenzură care a fost un real succes pentru opoziție.

După consultările cu partidele politice parlamentare și formațiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o și după prima rundă de consultări, că se conturează un guvern în jurul PNL-ului. Repet ce am spus atunci: PNL-ul a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși, chiar dacă este foarte dificil, să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție, fiindcă despre asta vorbim de o perioadă de tranziție.

Guvernul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. Și dacă veni vorba despre alegerile parlamentare, repet, personal cred că alegerile anticipate sunt o soluție foarte bună, dar nu acum cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eșuat este o zi pierdută pentru România, un risc pentru români.

Așadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, președintele celui mai mare partid din opoziție, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla”.

„În continuare sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare bună pentru români și România, cu atât mai bine cred că trebuie instalat urgent noul guvern, pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în așteptare: organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar și multe alte lucruri aștept de la Guvernul Orban şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziție de succes, fiindcă asta ne dorim cu toții.

Sigur, am discutat mult în zilele care au trecut și ce trebuie să facă guvernul și ce poate să facă guvernul, situația nu va fi simplă deloc, fiindcă poziția în Parlamentul României este atât cât am văzut-o la moțiunea de cenzură și va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum va fi, de exemplu, legea bugetului pentru anul 2020, dar toate aceste lucruri sunt posibile, am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni și în acest sens îi dau cuvântul domnului Ludovic Orban, prim-ministru desemnat, vă rog”.

Ludovic Orban: „Excelența voastră, domnule președinte, vă mulțumesc pentru încrederea acordată pentru a forma un guvern într-o situație dificilă pentru România. Sunt onorat să-mi asum această responsabilitate în numele Partidului Național Liberal și garantez că voi pune toate experiența, toate cunoștințele, toată energia de care dispun în slujba servirii interesului public.

Asumarea răspunderii formării Guvernului pentru moment, într-un moment în care țara are nevoie de o guvernare stabilă și competentă, este ceea ce ne definește în acțiunea noastră publică. În acest moment, românii se uită cu speranță, cu încredere şi au așteptări mari din partea noastră.

Vom da românilor ceea ce aşteaptă de la noi și ceea ce așteaptă de la un guvern normal, și anume: cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România astăzi.

Principalele priorități ale guvernului pe care îl voi prezenta Parlamentului în vederea învestiturii sunt: refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice care au lovit mediul de afaceri și care au afectat milioane de angajați din mediul privat, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, simplificare administrativă, readucerea competenței și profesionalismului în funcţionarea instituțiilor publice și, de asemenea, digitalizarea administrației pentru a crește calitatea serviciilor către cetățeni, acordarea unei atenții serioase și considerarea ca prioritară a tuturor obiectivelor de investiții atât în infrastructura de transport, cât și în toate celelalte infrastructuri – infrastructura de sănătate, infrastructura de educație și în celelalte domenii publice în care este nevoie majoră de investiții; consolidarea parcursului european al României și a poziției României la nivelul Uniunii Europene, în conformitate cu pactul pe care PNL l-a semnat la inițiativa președintelui României; de asemenea, respectarea tuturor rigori lor în ceea ce privește statul de drept, respectarea cu sfințenie a drepturilor și libertăților cetățenilor, asigurarea unei independențe reale a justiției în România; reducerea instituțiilor statului, a instituțiilor guvernamentale în slujba cetățeanului și nu în slujba politrucilor care sunt puși temporar să conducă.

Am încredere în toți partenerii care au fost alături de noi în atingerea obiectivului major de a pune punct guvernării PSD şi sunt convins că vom găsi discernământ, deschidere și interes pentru servirea cetățeanului în toate discuțiile pe care le vom purta ulterior, pentru că orice zi în întârzierea învestirii acestui guvern înseamnă menținerea PSD-ului la putere și menținerea în funcție a Guvernului Dăncilă, care a fost demis prin moțiune de cenzură, care nu mai are nicio legitimitate și pe care aproape nici un român nu mai dorește să îl vadă exercitând putere”.

Klaus Iohannis: „Mulțumesc, domnule prim-ministru desemnat. Vă doresc mult succes, inspirație în formarea guvernului și în negocierea voturilor pentru învestitură!”

Ludovic Orban: „Mulţumesc!”


UPDATE 1 – Președintele Klaus Iohannis va susține, la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Este așteptat să anunțe numele premierului desemnat.

Conform Constituției, premierul desemnat are un termen de zece zile pentru a se prezenta în fața Parlamentului cu programul de guvernare și echipa pentru care cere votul de învestitură.


Klaus Iohannis este aşteptat de toată lumea să anunţe cine va fi premierul care va alcătui noul Guvern.

Dar, după ritmul în care se derulează negocierile, nu pare că preşedintele s-ar grăbi. Neoficial, conform surselor politice, ar fi avut programate întâlniri cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, cu liderul PMP, Eugen Tomac, dar şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Iar astăzi ar urma întâlniri cu Ludovic Orban şi liderii UDMR şi USR, însă, cum nu există o agendă publică a preşedintelului, discuţiile sunt incerte.

Ludovic Orban este premierul susţinut de PNL, fapt afirmat de liderul liberal inclusiv la ieşirea de la discuţiile cu şeful statului.