Probleme în paradis pentru Viktor Orban! Parlamentari solicită observatori la alegerile parlamentare

Probleme în paradis pentru Viktor Orban! Parlamentari solicită observatori la alegerile parlamentare Alegeri 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile din Ungaria creează suspiciuni. OSCE recomandă trimiterea de misiuni excepționale de observare. Evenimentul este în premieră pentru alegerile parlamentare. Integritatea acestui scrutin este pusă sub semnul întrebării.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a decis, în premieră, să trimită în Ungaria o misiune excepțională pentru a observa alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 3 aprilie. Decizia a venit ca urmare a îngrijorărilor legate de integritatea acestui scrutin.

Pentru a ține sub observația alegerile parlamentare din Ungaria, sute de observatori vor fi prezenți în ziua alegerilor. Decizia este una în premieră pentru statele membre UE. În mod normal, în astfel de situații, vorbim despre o misiune limitată de zece persoane, potrivit unui raport al OSCE publicat vineri.

În acest raport se precizează faptul că optsprezece observatori ar trebui să monitorizeze perioada preelectorală în Ungaria, iar "200 de observatori vor monitoriza punctul procedurile, în ziua votării".

Ne puteți urmări și pe Google News

Șapte partide s-au aliat pentru a-l răsturna pe premierul Viktor Orban la următoarele alegeri din Ungaria. Îngrijorarea cu privire la integritatea scrutinului a venit odată cu sondajele care arată că partidul Fidesz şi alianţa de opoziţie sunt "umăr la umăr" în intenţiile de vot.

Potrivit experților, riscul de fraudă în cazul alegerilor parlamentare din Ungaria ar putea crește din cauza modificării legislative introduse în 2021. Aceasta facilitează posibilitatea înregistrării de adrese fictive.

Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului a primit de la începutul acestui an solicitări de la 20 de OUG cu privire la o posibilă fraudare a voturilor parlamentare.

"O implicare puternică a ODIHR într-o observare sistematică şi cuprinzătoare a procesului de vot în ziua alegerilor va creşte încrederea publicului în procesul electoral, va preveni neregulile în ultimele zile ale campaniei (şi chiar în ziua alegerilor) şi, prin urmare, va păstra onestitatea procesul democratic”, potrivit Oficiului.

O misiune consolidată de observatori a fost solicitată și de către un grup de 62 de membri ai Parlamentului European aparținând diferitelor partide din Ungaria.

La ultimele alegeri din 2018, OSCE a trimis o misiune restrânsă care a concluzionat că buletinul de vot a fost "caracterizat printr-o întrepătrundere masivă între resursele statului și ale partidului de guvernământ, care a subminat capacitatea adversarilor de a concura pe picior de egalitate".

"Alegătorii au avut (la dispoziţie) o gamă largă de opţiuni politice, dar retorica intimidantă şi xenofobă, prejudecăţile media şi finanţarea opace a campaniei au restrâns spaţiul pentru dezbateri politice autentice, împiedicând alegătorii să facă alegeri fiind pe deplin informaţi”, a spus organizaţia.