Problema de la aragaz care ne scoate peri albi. Trucuri simple pentru remedia situația
- Andrei Pospai
- 23 ianuarie 2025, 14:37

Pentru cei care folosesc frecvent cuptorul pentru a găti, geamul de la aragaz este un adevărat coșmar. Acesta se umple de tot felul de grăsimi sau pete de mâncare care par imposibil de curățat. Mai mult decât atât, există riscul să se zgârie. Din fericire, avem la îndemână câteva soluții care vă ajută să rezolvați problema.
Pentru a curăța geamul de la aragaz pe interior e nevoie, în primul rând, să așteptați să se răcească.
Pasta cu bicarbonat de sodiu
După ce a ajuns la temperatura camerei, aveți nevoie de un un prosop vechi, care trebuie așezat sub geam, pentru a evita scurgerile de murdărie.
Apoi va trebui să amestecați bicarbonat de sodiu cu puțină apă, până se obține o pastă. Aceasta va fi aplicată pe geamul de la aragaz, pe toată suprafața sa.
Pasta trebuie lăsată să acționeze 20 de minute. Dacă suprafața este foarte murdară, putem aștepta și mai mult, pentru a-și face efectul.
Oțet, pentru o eficiență mai mare
În plus, se mai poate adăuga o soluție pentru a eficientiza operațiunea. Acesta va fi compusă din oțet și apă, în cantități egale. Turnați soluția într-un recipient cu pulverizator și aplicați-o pe toată suprafață geamului, peste pasta cu bicarbonat de sodie. Reacția chimică dintre cele două soluții va fi benefică.
Soluția trebuie lăsată, la rândul ei, în jur de 20 de minute, pentru a acționa eficient. După aceea, ștergeți geamul de la aragaz cu o cârpă moale din microfibră și puțină apă caldă.
Textura cârpei este foarte importantă, pentru ca geamul să se zgârie. Dacă mai rămân resturi, acestea pot fi îndepărtate cu o spatulă de silicon.
După ce geamul devine curat, trebuie șters din nou cu o cârpă din microfibră. Se poate folosi din nou soluția cu oțet și apă.
Curățarea pe exterior
Pe exterior, geamul de la aragaz nu este atât de murdar, însă poate să prezinte și aici mici pete de grăsime.
De aceea, nu mai este necesară pasta de bicarbonat. Se va folosi doar soluția de oțet și apă, care, la final, va fi ștearsă cu o cârpă din microfibră.
Se pot adăuga și câteva picături de detergent lichid de vase.
Prevenția este cea mai bună, așa că, pentru a evita depunerea unui strat mare de grăsimi, încercați să curățați geanul de la aragaz după fiecare gătire.