Problema care dă fiori Americii și Chinei. Aflate în conflict deschis, cele două țări vor să rezolve o situație alarmantă

Problema care dă fiori Americii și Chinei. Aflate în conflict deschis, cele două țări vor să rezolve o situație alarmantă

SUA și China poartă discuții pe tema schimbărilor climatice și vor să stabilească un plan de cooperare pentru reducerea emisiilor de gaze.

Există un subiect comun care creează o puncte între Statele Unite ale Americii (SUA) și China. Țări aflate în dezacord pe majoritatea planurilor. Este vorba despre schimbările climatice, ce vor fi dezbătute și în cadrul unui summit internațional organizat de președintele Joe Biden.

„SUA şi China se angajează să coopereze între ele şi cu alte ţări pentru aborda criza climatică, ce trebuie tratată cu seriozitatea şi urgenţa pe care ea le cer”. Se precizează într-un comunicat comun semnat la Shanghai de John Kerry, emisarul american pentru climă, şi omologul său chinez, Xie Zhenhua.

Jumătate din emisiile de gaze sunt produse de SUA și China

În textul respectiv se vorbește despre căile de cooperare între țările ce reprezintă primele două economii ale lumii. Și care, împreună, reprezintă sursa pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efecte de seră responsabile de schimbările climatice. Washingtonul şi Beijingul afirmă „consolidarea acţiunilor lor şi cooperarea în procesele multilaterale, inclus în legătură cu Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice şi Acordul de la Paris”, conform Agerpres.

John Kerry este primul oficial american din administrația lui Joe Biden, care ajunge în China. Vizita reprezintă un semnal de speranţă în legătură cu faptul că cele două părţi pot colabora în faţa aceste probleme care ar putea afecta întreaga planetă.

Nu se știe dacă va participa și Xi Jinping

Cele două ţări aşteaptă cu nerăbdare summitul internaţional despre mediu care va fi organizat în format virtual de preşedintele Joe Biden joia şi vinerea viitoare. Chinezii nu au spus și dacă preşedintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment.

„Sperăm foarte mult că el va participa. Bineînţeles, fiecare ţară va lua propriile decizii. Nu vrem să forţăm în niciun fel. Căutăm cooperarea. Noi am avut prea mult cărbune, alte ţări au prea mult cărbune, însă China este, de parte, cel mai mare utilizator de cărbune din lume. Şi pentru că este vorba de o ţară şi o economie atât de puternice, trebuie să evolueze” a mai spus John Kerry.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News