Evenimentul Zilei > International > „Prizonierul lui Putin”, la un pas de tragedie. Viața îi este pusă în pericol în penitenciar
„Prizonierul lui Putin”, la un pas de tragedie. Viața îi este pusă în pericol în penitenciar

„Prizonierul lui Putin”, la un pas de tragedie. Viața îi este pusă în pericol în penitenciar

Fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, în prezent încarcerat în Georgia și aflat în greva foamei din 1 octombrie, „este tot mai slăbit cu fiecare zi care trece”, a spus avocatul public al Ucrainei, Liudmila Denisova. Aceasta a sugerat că situația sănătății acestuia ar putea deveni critică.

Denisova l-a vizitat pe Saakașvili, în închisoare, miercuri. Fostul președinte al Georgiei, cetățean ucrainean de asemenea, a intrat în greva foamei încă din 1 octombrie, de când a fost arestat și încarcerat în țara sa de origine.

„Spune că viața lui este în pericol și se consideră prizonierul lui Putin. Spun că ultimul lucru pe care și-l dorește este să pună Ucraina în pericol și să provoace vărsare de sânge în Georgia. Spune că va face orice pentru a evita aceste lucruri”, a precizat Denisova.

Denisova spune că semnele sale vitale scad cu fiecare zi, iar Saakașvili și echipa sa au cerut autorităților georgiene să-i permită transferarea la o clinică privată pentru tratament, însă acestea spun că fostul lider nu poate fi transferat decât într-o clinică penitenciară.

Avocatul public din Georgia a anunțat, luni, printr-un comunicat, că nu are autoritatea să furnizeze ajutor de urgență.

Saakașvili a refuzat transferul la spitalul penitenciar pentru că viața sa ar putea fi pusă în pericol

Denisova le-a spus reporterilor veniți la penitenciarul în care este încarcerat Saakașvili că acesta a refuzat transferul la spitalul penitenciar pentru că crede că viața sa îi va fi pusă în pericol acolo.

După opt ani în exil, Saakașvili a revenit în Georgia chiar înaintea unor alegeri locale cruciale pentru partidul său, în încercarea de a energiza sprijinul politic pentru opoziție. El a fost arestat la câteva ore de la revenirea în țară, după ce a publicat un clip video în care spunea că se află pe teritoriu georgian. De atunci, susținătorii săi ies constant în stradă pentru a cere eliberarea lui.

Alegerile locale din 2 octombrie s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, și înfrângerea mișcării de opoziție fondată de Saakașvili.

Anterior, el a fost condamnat în absență la nouă ani de închisoare în două dosare de abuz de putere. Saakașvili susține că aceste acuzații sunt motivate politic.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.